Spania analizeaza cu institutiile europene "alternativele" posibile inainte de a lua o decizie asupra unei eventuale "salvari", a declarat vineri secretarul de stat pentru Economie, Fernando Latorre, citat de AFP.

"Mecanismele de adoptare a deciziilor in Europa sunt complexe. Ce facem noi este sa discutam cu institutiile europene si sa analizam alternativele", a explicat Latorre.

"Cand vorbim de salvare, vorbim de interventia Bancii Centrale Europene (BCE) pe piata secundara", a reamintit el.

BCE s-a angajat la inceputul lui septembrie sa cumpere datorii ale tarilor aflat in dificultate, precum Spania si Italia, care se finanteaza la dobanzi foarte mari pe piete, dar sub anumite conditii, precum o cerere oficiala de ajutor din partea tarilor vizate ceea ce, pentru moment, Madridul refuza sa faca.

"Credem ca diferentele (dintre randamentele obligatiunilor) nu corespund fundamentelor economiei spaniole", a reamintit secretarul de stat.

Spania, a patra economie a zonei euro, se afla in prezent sub presiunea pietelor si a unor parteneri europeni pentru a cere salvarea financiara, dupa un prim ajutor european de pana la 100 de miliarde de euro pentru bancile sale, acordat in iunie.