Rata somajului a scazut, impotriva tuturor asteptarilor, la 7,8% in septembrie, cel mai mic nivel de cand presedintele Barack Obama a ajuns la putere, in ianuarie 2009, potrivit cifrelor oficiale publicate vineri la Washington si citate de AFP.

Somajul a scazut cu 0,3 puncte in raport cu august, in date corectate cu variatiile sezoniere, a precizat departamentul american al Muncii, in conditiile in care analistii estimau o rata de 8,1%.

Cu o luna inainte de alegerile prezidentiale in care se vor confrunta democratul Barack Obama si republicanul Mitt Romney, aceasta veste cade foarte bine pentru presedintele in functie, care a iesit usor slabit din prima dezbatere televizata cu contracandidatul sau. Veste este cu atat mai buna cu cat tabara lui Romney il acuza pe Obama ca este vinovat pentru mentinerea ratei somajului peste pragul de 8% de cand a venit la Casa Alba.

Cifrele ministerului aduc totusi si ceva munitie pentru republicani, in conditiile in care crearea neta de locuri de munca a scazut cu 20% in raport cu luna august, pentru a se stabili la 114.000.

Cifra este inferioara mediei estimate de analisti (120.000), dar guvernul a revizuit in crestere cu 36% estimarile privind angajarile in precedentele doua luni.