Rata somajului in randul tinerilor este inacceptabil de mare in Romania, de aproximativ 25%, iar la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu apar in statistici nici ca angajati, nici ca persoane care se instruiesc, a spus vineri Zoltan Kazatsay, directorul Directiei Ocupare din cadrul CE, citat de Mediafax.

Zoltan Kazatsay, directorul Directiei Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, a declarat, la Bucuresti, ca Romania are o rata a somajului "inacceptabil de mare" in randul tinerilor si daca nu se vor lua masuri, va fi dificil de trecut peste impactul globalizarii.

"Cifra tinerilor fara un loc de munca este dramatica, de aproximativ 24%. In Uniunea Europeana, ratele medii de somaj au ajuns la 22,5%, fiind destul de mari. In Romania este inacceptabil de mare rata somajului in randul tinerilor, 25%", a spus oficialul european.

Directorul Directiei Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a mai spus ca, la nivelul Uniunii Europene, 7,5 milioane de tineri nu apar in statistici.

"7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinsi in sistemele de invatamant, nu muncesc si nici nu se instruiesc. Nu stim ce fac. Costurile sunt uriase. Trebuie sa fim seriosi, criza e serioasa si continua in UE. (...) Tinerii disparuti misterios din statistici trebuie adusi inapoi, trebuie sa aiba un loc de munca", a precizat Kazatsay.

El a atras atentia ca generatiile viitoare nu vor fi calificate si a precizat ca spera ca Romania sa foloseasca cele 220 de milioane de euro, alocate pentru sprijinirea tinerilor, pentru a asista cel putin 300.000 de persoane.

Zoltan Kazatsay a mai declarat ca, pentru urmatoarea perioada financiara, Romania ar putea primi aproximativ 84 de milioane de euro, daca toate statele membre vor aproba suma propusa.

"Vrem sa folosim mai eficient fondurile. Solicitam Romaniei ca fondurile europene sa constituie prioritate nationala si sa mearga catre scopurile Fondului Social european. Am multe sperante ca Guvernul Romaniei va tine cont de aceasta propunere", a mai spus reprezentantul CE.