Guvernul ungar a anuntat vineri o noua serie de masuri de austeritate pentru a mentine deficitul public sub pragul de 3% din produsul intern brut (PIB), recunoscand pentru prima data ca tara va fi in recesiune in acest an, scrie AFP.

O serie de masuri aduc aminte de cele promovate de Emil Boc - inghetarea angajarilor in sectorul public, necumularea pensiilor cu salariile - dar sunt aplicate diferentiat. Spre exemplu, se vor permite in continuare angajari in sanatate si nu toti functionarii publici vor trebui sa renunte la pensie.

"Guvernul a decis noi masuri de austeritate pentru a mentine nivelul deficitului public sub pragul de 3% din PIB in 2012, 2013 si 2014", a anuntat ministrul Economiei, György Matolcsy.

Aceasta zi era data limita pentru a prezenta Bruxellesului masurile adoptate de guvern pentru a mentine deficitul sub limita de 3%. Ungaria este subiectul unei proceduri de deficit excesiv in cadrul UE, si aceasta inca de la aderarea sa in 2004.

Pentru 2012, tara va ingheta o serie de cheltuieli ministeriale pentru a face economii de 466 milioane de euro. Pentru 2013, ea vizeaza economii de 397 miliarde de forinti (1,39 miliarde de euro) gratie noului sau program de economii, care ar trebui sa aiba efecte si in 2014.

Obiectivul este atingerea unui deficit de 2,7% din PIB in 2013, fata de cifra de 2,2% anuntata anterior. Pentru anul in curs, guvernul mizeaza pe 2,7% (fata de 2,5% estimarea anterioara). In 2011, deficitul a fost de 2,94% din PIB.

Printre masurile principale ale acestui nou program figureaza reducerea de la 15 la 5% a cofinantarii proiectelor UE, suspendarea platii simultane a pensiilor si salariilor pentru anumiti functionari publici, amanarea majorarii salariilor profesorilor si neangajarea de noi oameni in cazul pensionarilor din sectorul bugetar, cu exceptia sectorului sanatatii.

"Aceste decizii sunt necesare, deoarece tara va avea o crestere negatica in 2012 (...)", a explicat Matolcsy, recunscand astfel pentru prima oara ca tara va intra in recesiune in acest an. Pana acum, guvernul conservator miza pe o crestere de 0,1% a PIB-ului.

In 2011, PIB-ul a crescut cu 1,7%. Pentru 2013, guvernul si-a redus previziunea la 1,0%, fata de 1,6% anterior.

Comisia Europeana va tine cont de aceste masuri si isi va exprima pozitia in 7 noiembrie, a spus purtatorul de cuvant Olivier Bailly, la Bruxelles.

Matolcsy a anuntat si abandonarea proiectului controversat de taxare a tranzactiilor financiare ale Bancii Centrale Nationale (MNB).

Anunturile au fost primite bine de piete. Forintul s-a apreciat puternic, trecand de la 284,5 forinti pentru un euro la 281,5.