Italia a anuntat miercuri noi masuri de austeritate si o reducere-surpriza a impozitelor pentru persoanele defavorizate, ceea ce demonstreaza, spune premierul Mario Monti, ca stricta disciplina bugetara pe care a impus-o tarii poate oferi si "rasplata", scrie AFP.

Proiectul de buget pentru 2013 si "Legea stabilitatii" 2013-2015, adoptate in consiliul de ministri dupa aproape opt ore in noaptea de marti spre miercuri, nu contin nicio inflexiune de la politica de austeritate pe care o urmeaza Italia, subliniaza presedintele consiliului italian.

Principalele masuri pentru 2013, dintre care unele sunt neasteptate, sunt o majorare cu un punct a TVA, incepand cu 1 iulie, o reducere cu un punct a ratei de impozitate asupra veniturilor gospodariilor din doua cele mai reduse transe de impozitare si taieri bugetare de 3,5 miliarde de euro, in special in sectorul sanatatii. Ratele actuale de TVA sunt de 10 si 21%.

In ceea ce priveste rata de impozitare, aceasta va scadea la 22% de la 23% pentru cei care castiga mai putin de 15.000 euro pe an si la 26% de la 27% pentru venituri intre 15.001 si 28.000 euro.

Se adauga masuri de economie pentru administratia publica precum o reducere a iluminatului public, controale inasprite asupra finantelor lor precum si stimulente financiare pentru a favoriza productivitatea. Bugetul va profita, printre altele, de o taxa asupra tranzactiilor financiare pe punctul de a fi introdusa in 11 tari europene.

Aceste decizii nu "constituie o schimbare de compas", a tinut sa sublinieze Monti, care si-a exprimat speranta ca italienii inteleg sensul acestui "compas", care vizeaza scoaterea Italiei din randul celor mai fragile tari europene.

Noua crestere a TVA (care fusese deja majorata cu un punct in septembrie 2011) este inferioara previziunilor initiale (2%) dar ramane dureroasa pentru majoritatea populatiei.

In ceea ce priveste reducerile de un miliard de euro in sanatate (achizitii de bunuri, echipamente sanitare si servicii) a provocat tensiuni chiar in sanul guvernului: ministrul Sanatatii, Renato Balduzzi, a precizat miercuri ca decizia este "problematica" si a pledat pentru un pas inapoi.