Deputatii francezi au votat vineri impozitul emblematic de 75% pe averile "super-bogatilor", anuntat de Francois Hollande in timpul campaniei electorale, scrie AFP. Aceasta contributie vizeaza pe o perioada de doi ani veniturile pe contribuabil mai mari de un milion de euro anual.

Taxa va afecta aproximativ 1.500 de persoane, care vor plati in medie 140.000 de euro pe baza ei, incasarile fiind estimate la 210 milioane de euro anual.

Ministrul Bugetului, Jerome Cahuzac, a dat asigurari ca impozitul "legitim" nu are un caracter de "confiscare". "Fiecare trebuie sa contribuie potrivit mijloacelor sale" la efortul cerut francezilor. "De ce o impozitare exceptionala timp de doi ani? Pentru ca este vremea redresarii", a adaugat demnitarul citat.

"Acest lucru le va permite membrilor guvernului sa mearga duminica seara la televiziune si sa spuna: 'Priviti, noi ii taxam pe bogati cu 75%'. Toata lumea stie ca nu va aduce niciun venit si ii va determina sa plece pe o parte dintre cei care castiga acei bani", a acuzat fostul ministru de dreapta al locuintelor, Benoist Apparu.

Pentru colegul sau Eric Woerth, fost ministru al bugetului in perioada mandatului lui Nicolas Sarkozy, "75% este un impozit punitiv, iar paradoxul este considerabil: vom taxa enorm o categorie redusa de indivizi, fapt ce va aduce venituri modeste si care cu siguranta ii va determina pe unii dintre acestia sa plece".