Grecia a obtinut o amanare de doi ani pentru a realiza planul de ajustare bugetara, noul termen fiind 2016, in loc de 2014, a anuntat miercuri ministrul Finantelor, Yannis Stournaras, in fata Parlamentului din Atena, scrie AFP.

"Pachetul de noi economii a fost finalizat si am obtinut o amanare pentru ajustarea bugetara", a precizat Stournaras.

Potrivit unei surse ministeriale, aceasta amanare este de doi ani, asa cum ceruse guvernul grec inainte de a se angaja pentru un nou set de masuri de austeritate.

Grecia va trebui astfel sa-si reduca pana in 2016, in loc de 2014, deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, de la nivelul de 9,4% inregistrat la finele lui 2011.

In schimbul acestei amanari, Stournaras a negociat cu troica creditorilor internationali un proiect de acord care prevede economii bugetare de 13,5 miliarde de euro in doi ani, dintre care marea majoritatea urmeaza a fi realizate in 2013, pentru a primi o transa vitala de 31,5 miliarde de euro din creditul UE-FMI.

Sub rezerva aprobarii celor trei partide care formeaza coalitia guvernamentala, ministerul Finantelor intentioneaza sa prezinte saptamana viitoare acest acord Parlamentului, pentru a permite adoptarea sa inaintea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, in 12 noiembrie.

Aceasta noua amanare va oferi mai mult timp Greciei pentru a-si reduce datoria publica prin intermediul reformelor structurale si al privatizarilor.