Troica alcatuita din creditorii internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) nu a confirmat ca ar fi ajuns la vreun acord cu guvernul de la Atena prin care Greciei i s-ar mai acorda un ragaz de doi ani pentru realizarea ajustarii bugetare, asa cum declarase anterior ministrul grec al Finantelor, dar admite ca s-au inregistrat progrese in timpul negocierilor, transmit agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres. "Nu pot sa confirm nimic" cu privire la acest ragaz suplimentar de doi ani, a afirmat Simon O'Connor, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice si monetare si euro, Olli Rehn. "Inca nu avem nici un acord", a precizat acesta.

Luarea de pozitie a oficialului european survine la putin timp dupa cea a presedintelui BCE, Mario Draghi, care a avertizat ca evaluarea reformelor implementate de Grecia inca nu s-a incheiat, si acesta evitand sa se pronunte asupra acordarii unui timp suplimentar Greciei pentru a aduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB.

La randul sau, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a declarat ca Guvernul din care face parte "nu are cunostinta" de vreun astfel de acord. "Din partea guvernului german nu exista nimic nou in legatura cu acest subiect", a afirmat Schauble in fata presei. El a precizat ca mai intai trebuie asteptat raportul Troicii si abia dupa aceea aceasta problema va fi abordata in cadrul Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro).

Anterior, si Jorg Asmussen, membru in Comitetul executiv al BCE a precizat, la postul german de televiziune ARD, ca "deocamdata nu exista un acord definitiv intre Troica si guvernul grec", adaugand ca "Atena a inregistrat progrese, dar inca nu am ajuns in acest punct" (la un acord - n.red).

Ministrul grec de finante, Yannis Stournaras, a declarat in acceasi zi ca a ajuns la un acord cu Troica cu privire la aplicarea unor noi masuri de austeritate in schimbul eliberarii transei de 31,5 miliarde de euro si ca a obtinut din partea creditorilor internationali un ragaz de doi ani pentru a realiza ajustarea bugetara.