Peste un sfert din populatia activa a Spaniei, respectiv 25,02%, este in somaj, potrivit cifrelor publicate vineri, in conditiile in care tara a intrat in recesiune si este supusa unei aspre cure de austeritate, pe fondul unei nemultumiri sociale in crestere continua, scrie AFP.

La finele lunii septembrie, Spania avea 5.778.100 someri, cu 85.000 mai multi decat in trimestrul precedent, respectiv o progresie care se accelereaza o data ce trec efectele sezoniere ale verii, a precizat Institutul national de statistica (Ine).

Rata somajului la finele celui de-al doilea trimestru se ridica la 24,63% din populatia activa.

In randul tinerilor, somajul ramane foarte ridicat, in ciuda unui usor recul, la 52,34% in segmentul de varsta 16-24 de ani, fata de 53,27 la finele lui iunie.

Numarul gospodariilor in care toti membrii sunt in somaj continua sa creasca, dar intr-un ritm mai redus decat in trimestrul doi, la 1.737.900, respectiv o zecime din numarul total al gospodariilor spaniole (17.417.700).

Aceasta noua veste pe frontul muncii se adauga continuarii probabile a recesiunii, in care Spania a reintrat la finele lui 2011: Banca Spaniei prevede pentru trimestrul trei un recul al PIB-ului de 0,4% in conditiile in care guvernul se asteapta la o reducere a activitatii economice de 1,5% pe ansamblul anului.

Pentru a reduce deficitul public, Spania a lansat un vast program de austeritate care vizeaza economii de 150 miliarde de euro intre 2012 si 2014, dintre care 39 de miliarde in 2013, facand astfel si mai complicata revenirea la crestere si reducerea somajului.

Masurile anuntate includ o majorare a impozitelor, printre care si TVA, reduceri salariale in randul functiilor publice, o reducere a indemnizatiei de somaj si taieri bugetare in sanatate si educatie.

Nemultumirea sociala a crescut in ultimele luni in fata acestei politice de austeritate cafre sufoca o mare parte a populatiei. O greva generala este anuntata pentru 14 noiembrie.