Cresterea economica a Statelor Unite s-a accelerat in trimestrul trei dar ramane inca insuficienta pentru a permite o reducere puternica a somajului, potrivit primei estimari oficiale a produsului intern brut al primei economii mondiale, publicat vineri la Washington si citat de AFP.

In perioada iulie - septembrie, PIB-ul tarii a crescut cu 2,0% in ritm anualizat in raport cu trimestrul precedent, cand inregistrase un avans de 1,3%, a precizat departamentul Comertului.

Cresterea este usor mai mare fata de previziunea medie a analistilor (1,9%).

Cu zece zile inaintea alegerilor prezidentiale in care se vor confrunta presedintele Barack Obama si republicanul Mitt Romney, rata oficiala pare sa fi regasit ritmul din primul trimestru, dar ramane inferioara minimului necesar (2,3 - 2,5% potrivit bancii centrale) pentru a permite reducerea somajului.

Rata somajului era oficial de 7,8% in septembrie, respectiv acelasi nivel ca atunci cand Obama s-a instalat la Casa Alba, in ianuarie 2009, iar chestiunea starii economiei nationale se afla in centrul dezbaterii electorale.

Potrivit departamentului Comertului, cresterea economica a fost sustinuta in trimestrul trei de consumul gospodariilor, cheltuielile publice, in special in materie de apara, si investitiile in locuinte.

Ea a fost in schimb franata de comertul exterior, investitiile private cu exceptia celor in locuinte si reducerea stocurilor agricole, provocata de seceta care a afectat tara, in special in marile campii din centru, de la jumatatea lui iunie.