VIDEO UPDATE A doua rectificare bugetara din 2012, aprobata de Guvern in 15 minute. Veniturile bugetului de stat, mai mici cu peste un miliard lei

de Corina Ionel     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 10:19 Economie | Finanţe


 documente
(27 Oct 2012) PDF, 190KB
UPDATE 2 Guvernul a aprobat sambata a doua rectificare bugetara din acest an intr-o sedinta care, potrivit Mediafax, a durat circa 15 minute si s-a desfasurat integral in prezenta presei. Prin rectificare, Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea, si suplimenteaza alocarile la Agricultura, Sanatate, Administratie, Educatie, Justitie, Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

La sedinta de guvern de sambata au participat doar jumatate dintre ministri, restul fiind reprezentati de catre secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat in sedinta vreo observatie fata de rectificarea bugetara.

Pe totalul bugetului general consolidat, veniturile indica o crestere de 1,35 miliarde lei, cu un minus de circa un miliard lei la bugetul de stat si un plus de 2,5 miliarde lei la bugetele locale. Veniturile bugetului de stat sunt in scadere inclusiv din cauza faptului ca peste un miliard lei din sumele colectate din TVA sunt transferate catre bugetele locale.

Astfel, veniturile bugetului de stat se diminueaza in total cu 1.095,1 milioane lei, astfel:
 • taxa pe valoarea adaugata (-1.309,5 milioane lei, din care 1.070,0 milioane lei sunt alocari suplimentare catre bugetele locale);
 • sume primite de la UE in contul platilor efectuate (-1.476,5 milioane lei sume redistribuite la bugetele locale);
 • impozit pe venit si salarii ( -103,5 milioane lei);
 • venituri din capital (-100 milioane lei).
Cresteri de incasari sunt prevazute din accize (210,5 milioane lei), taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (908,2 milioane lei reprezentand venituri incasate din inchirierea benzilor de frecventa reprezentand echivalentul a 204,1 milioane euro), venituri nefiscale (685,7 milioane lei reprezentand, in principal, varsaminte din venitul net al Bancii Nationale a Romaniei), alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice (90 milioane lei).

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2012, se majoreaza, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei.

Principalii perdanti ai rectificarii, pentru care Guvernul taie din cheltuielile acoperite de la bugetul de stat, sunt: Senat, CSM, ICCJ, televiziunea si radioul public si unele ministere, printre care Apararea.

Guvernul suplimenteaza alocarile la Agricultura (400 milioane lei pentru subventii si ajutoare), Sanatate, Administratie si Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanti, expertize medico-legale), Educatie, Justitie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achizitionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regionala si Turism, SRI.

In ceea ce priveste alocarile catre Sanatate, Guvernul arata ca "bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pe anul 2012 se majoreaza atat la venituri, cat si la cheltuieli cu suma de 136,4 milioane lei. Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se suplimenteaza cu suma de 150 milioane lei care se utilizeaza pentru plata obligatiilor restante, reprezentand bunuri si servicii achizitionate, cu termen de plata mai vechi de 90 de zile la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ale unitatilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reteaua sanitara din care fac parte, cu prioritate ale spitalelor din reteaua regionala de spitale de urgenta, definite in conformitate cu art.100 alin.(1) si 101 alin.(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare."

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta precizand ca exista "niste obligatii mai vechi".

Rectificarea bugetara mai prevede urmatoarele alocari:
 • 350 milioane lei pentru achitarea arieratelor unor unitati administrativ-teritoriale, inclusiv fata de furnizorii de bunuri de servicii si lucrari, premierul spunand ca acestea reprezenta obligatii asumate fata de FMI si sustinand ca administratia locala a fost "un fel de Cenusareasa in materie de alocari";
 • 200 milioane de lei pentru drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu disabilitati,
 • 76,8 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populatie.
 • 450 milioane lei se aloca, pe judete, pentru stingerea obligatiilor fiscale restante catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale ale furnizorilor de bunuri, servicii si lucrari ai unitatilor administrativ-teritoriale si institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local si spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale precum si pentru stingerea obligatiilor fiscale restante catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul local si spitalelor publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale.

Guvernul precizeaza ca, "asa cum s-a convenit cu institutiile financiare internationale, sumele alocate suplimentar autoritatilor locale la aceasta rectificare bugetara sunt destinate exclusiv platii arieratelor catre furnizori de bunuri si servicii, si nu pentru achizitii si lucrari noi."

Gandul relateaza ca banii destinati echilibrarii bugetelor locale, suma ce se ridica la 2,5 miliarde de lei, urmeaza sa ajunga in teritoriu pana la data de 10 decembrie, in preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie. Potrivit proiectului de ordonanata de urgenta, banii destinati platii datoriilor, a salariilor si pentru asigurarea incalzirii pe timp de iarna urmeaza sa fie virati primariilor pe baza unei hotarari a consiliilor judetene. Suma trimisa de Guvern in teritoriu este cu peste 40% mai mare decat cea aprobata la rectificarea bugetara anterioara.

Seful Executivului a precizat in sedinta de sambata ca exista fonduri pentru organizarea in bune conditii a alegerilor parlamentare.

Deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din PIB (produsul intern brut).

Rectificarea se bazeaza pe datele economice care releva o crestere a PIB-ului de "circa 1%" fata de 1,8-2,3% cat s-a estimat pentru acest an si un PIB in valori nominale majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

Atat proiectele de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2012 cat si anexele si notele de fundamentare ale celor doua documente pot fi accesate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Victor Ponta, in deschiderea sedintei de Guvern de sambata:
 • In primele 9 luni am reusit ceea ce foarte putini se asteptau, si anume sa ne mentinem toate angajamentele, atat fata de populatia Romaniei [...] si am reusit sa pastram stabilitatea macroeconomica, obligatiile pe care ni le-am asumat cu FMI si Comisia Europeana.
 • Va reamintesc ca Romania a avut doua trimestre de scadere economica, am intrat oficial in recesiune in trimestru al IV-lea din 2011 si trimestru I al 2012. Imediat dupa aceea au venit schimbarile de guvern si suntem dupa doua trimestre de crestere economica, mai mica decat ne-am fi dorit sau cat am fi putut sa avem daca problema pe care, intr-adevar, nu puteam sa o imputam nici fostelor guvernari, nici actualei, cea referitoare la seceta si influenta asupra agriculturii, nu ar fi existat.
 • Potrivit datelor oficiale, pe primele 9 luni am avut un deficit de 1,18% din PIB, deci de 7,17 miliarde de lei, si vreau sa stiti cu totii, fata de 2011, am cheltuit mai putin cu 6,7 miliarde de lei - adica cu 1 mil si jumtate de euro mai putin.
 • Ne incadram si ne vom incadra pana la sfarsitul anului in cea mai mare scadere, vorbim procentual, a deficitului unei tari din UE; practic am injumatatit deficitul de la 4,4 in 2011, la 2,2 in 2012.
 • Veniturile bugetului general consolidat au inregistrat o crestere de 7,2% fata de 2011. Aceasta crestere a venit in special la venituri fiscale, taxa pe valoare adaugata +6,2, accize +8,7,  impozit pe venit +12, impozit pe profit +6.
 • Nu cred ca deodata administratia fiscala romaneasca a devenit mai eficienta, ori am avut vreun boom economic. Practic aceasta crestere se datoreaza schimbarilor de la varful ANAF, in special. Vreau sa cuantificati in bani cat insemna pentru statul roman si pentru bugetul Romniei pastrarea unei retele de crima organizata si coruptie in fruntea ANAF.
 • Varful doar inseamna un plus de incasari la bugetul de stat de 10%. 10% din incasarile fiscale se duceau la dl Blejnar si la cei cu care vorbea domnia sa pe la telefoane sau prin alte colturi de care nu am aflat inca.
 • La nivelul administratiei locale este, din pacate, cea mai mica crestere spre diferenta de anul trecut.
 • Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate din resurse publice au inregistrat o crestere cu 41,4% la bugetul de stat si 22,4% la bugetele locale fata de anul trecut. Daca reusiti sa ii explicati si dnei Vass ca +44% inseamna mai mult, nu inseamna mai putin. In mod sigur, nu pot fi satisfacut de gradul de absorbtie.
 • Cheltuielile pentru investitii au fost cu 3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.
 • In mod sigur reusim, prin aceasta rectificare bugetara, sa ne indeplinim principalele promisiuni si asteptari ale populatiei Romaniei. Lucrul acesta este posibil prin veniturile suplimentare la buget, prin, si vreau sa ii multumesc dl Dan Nica (ministrul Comunicatiilor - n.r.), prin niste venituri care au venit cu totul si cu totul la momentul oportun din acele licente 4G -nu stiu ce ne-am fi facut fara acele venituri-, si vreau sa le multumesc acelor doi oameni pe care intotdeauna ii injurati cel mai tare, dl. viceprim-ministru Georgescu si dl secretar de stat Gherghina, care isi asuma toate criticile, dar care s-au batut nu numai sa gaseasca resurse dar si sa convinga partenerii internationali ca aceasta rectificare se incadreaza in totalitate in ceea ce am discutat si ceea ce inseanma obligatiile Romaniei.

Citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7534 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  ma uit pe B1 (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 10:50)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  si vad cum da Ponta din gura. Spune numai cat a furat fosta guvernare si parca ar fi judecator zice de toata lumea ca a furat si ca fac parte din MAFIA.

  1. sa prezinte dovezi daca stie atat de multe, nu sa manance rahat asa aiurea... la infinit

  2. sa se uite la jigodiile de la el din partid si apoi sa vorbeasca de mafia din alte parti.

  3. s-a dus draq cursul de cand e marele PONTA la Guvernare cu al lui cel mai cinstit GUVERN.
 • +18 (20 voturi)    
  scadere sau crestere? (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 12:04)

  gigi1 [utilizator]

  In articol scrie ca veniturile la buget au scazut cu 1 miliard lei, Victoras spune ca veniturile au crescut, care este adevarul si cine minte?
  • +19 (19 voturi)    
   Ghici (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 13:39)

   EQUANT [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Ai o singura incercare.
   • +2 (4 voturi)    
    Theodor Stolojan: (Duminică, 28 octombrie 2012, 17:24)

    cboengiu1284466354445 [utilizator] i-a raspuns lui EQUANT

    „Domnul Ponta continua, cu nonsalanta si superficialitate, sa spuna ca veniturile bugetului consolidat al Romaniei au crescut cu 7,2% si ca aceasta crestere se datoreaza schimbarii presedintelui ANAF. Domnul Ponta este evident in afara problemei pentru ca dansul nu face diferenta intre ce inseamna cresterea bugetului in termeni nominali, a veniturilor, ca urmare a inflatiei." (si cresterea in termeni reali, eliminand influentele inflatiei). Si in anii anteriori cresterile in termeni nominali au fost mai mult mai putin similare, dar anul aceste inflatia va fi mai mare. Deci, o crestere in termeni reali mai mica.
   • 0 (0 voturi)    
    cred (Marţi, 30 octombrie 2012, 14:22)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui EQUANT

    era o intrebare retorica.
  • -4 (16 voturi)    
   :) (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 14:20)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Nimeni nu minte :)

   Scaderea de 1mld lei e fata de veniturile prognozate pentru 2012. La asta se refera titlul articolului si de aia s-a facut rectificarea.

   Cu toate astea veniturile in 2012 sunt mai mari decat in 2011. La asta s-a referit Ponta.
   • +3 (3 voturi)    
    fiecare intelege cat poate... (Duminică, 28 octombrie 2012, 4:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    sa vii sa spui ca ti-au crescut veniturile in trimestrul 2 pentru ca ai ajuns la guvernare in mai... asta e mesaj dedicat pentru prostimea care inca mai crede ca daca voteaza cu Becali va ploua din cer cu bani..
    in primul rand ca trimestrul se compara cu acelasi trimestru din anul anterior (iarna nu-i ca vara).. si descoperi imediat ca am avut 2 ani de crestere sanatoasa (adica nu pe baza de consum).. urmati de un an electoral care cel mai probabil se va sfarsi trist pentru buget.
    ponta n-are nici noroc.. dupa ce a taiat investitiile ca sa dea cu pomenile la bugetari si pensionari, a ramas fara fonduri UE si s-a mai trezit si cu o vara secetoasa.
    sunt curios cum s-au modificat in realitate veniturile din incasari.. povestea cu 'alocari suplimentare' e penibila si m-as fi asteptat de la autor sa verifice cum e cu alocarile astea an de an si cat de 'suplimentare' sunt anul asta. daca dam totul cu copy&paste.. atunci ar fi mai simplu sa ne dati link-ul pe youtube.
   • +4 (4 voturi)    
    Ar fi unteresant de vazut si: (Duminică, 28 octombrie 2012, 14:48)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    - cat de mult din aceasta crestere a fost obtinuta in primele cinci luni ale anului, pentru a face comparatia intre situatia dinainte si dupa inlocuirea lui Sorin Blejnar. Fara a prezenta aceste date, afirmatia d-lui Ponta referitoare la impactul schimbarilor la varful ANAF ramane o speculatie.
    - cat de mult din crestere se datoreaza renuntarii la investitii. E greu ca aceste taieri sa poata fi capitalizate drept "crestere"
   • +4 (4 voturi)    
    Ar fi interesant de explicat si: (Duminică, 28 octombrie 2012, 15:00)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    - ce procent din aceste investitii s-a realizat inainte de inlaturarea lui Sorin Blejnar. Fara aceasta comparatie, legarea asa-zisului spor de schimbarile la varf in ANAF ramane o simpla speculatie.
    - care este ponderea investitiilor anulate la intocmirea noului buget. Capitalizarea acestora drept crestere suna putin hazardat. Cu atat mai mult cu cat USL urmareste declarat tocmai sporirea acestora, pentru a crea conditii de dezvoltare economica, in contrast cu austeritatea impusa pana acum.
  • +4 (4 voturi)    
   Obisnuitul stil de prostire in fata (Duminică, 28 octombrie 2012, 16:52)

   cboengiu1284466354445 [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

   Domnul Ponta este un formidabil propagandist, dar ca prim-ministru nu face prea multi bani.
 • +16 (18 voturi)    
  scadere sigur (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 13:27)

  Mirceaq [utilizator]

  daca stii sa calculezi, vezi ca:
  PIB trebuia sa creasca cu 1,8-2,3% si a scazut cu 1.18% pe primele 9 luni.
  Guvernul a cheltuit bani estimind aceasta crestere, si veniturile la buget au scazut.
  Deci avem o gaura deja de 7 miliarde de RON, nu ti-e clar !?
 • +11 (13 voturi)    
  Ca de obicei (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 16:11)

  Kepler [utilizator]

  plin de minciuni si contradictii.
 • +3 (3 voturi)    
  vraja (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 16:35)

  Draky [utilizator]

  Abureli de guvern slab.
 • +4 (4 voturi)    
  investitii? (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 16:56)

  paolalaan [utilizator]

  nimic!o sa vedeti ca vor fi fraude ca la referendum ca de-aia a dat bani primarilor usl!porcu dracului!
 • +13 (15 voturi)    
  Paradoxal (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 17:03)

  RodicaVasiliu [anonim]

  Paradoxal, s-a muncit mai putin dar avem crestere economica.
  Rectificare bugetara facuta pe genunchi, in 15 minute?! Ironii si atacuri gratuite ce nu-si au locul intr-o astfel de prezentare. Stiu, veti spune ca nu s-a putut abtine. Si totusi, ar fi de bun simt sa nu mai trateze cu seriozitate astfel de subiecte si sa-si pastreze ironiile pentru intalnirile cu prietenii.
  Oare Ponta intelege ce i-a fost dat sa citeasca?
  UNDE SUNT INVESTITIILE DOMNULE PONTA?
 • +14 (18 voturi)    
  Daca iei in calcul puterea de cumparare (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 17:17)

  Parzivall [utilizator]

  Vezi ca ce a crescut e din inflatie si devalorizarea leului, un fel de ati fura singur caciula.
  • 0 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 18:24)

   [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

   • +2 (2 voturi)    
    esti cam departe de subiect (Duminică, 28 octombrie 2012, 2:47)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui

    Atat timp cat omul isi plateste taxele de ce sa nu isi dea cu parerea, ce legatura are nivelul lui de alfabetizare cu modul in care sunt cheltuiti banii lui?
   • +3 (3 voturi)    
    semialfabetizatii (Duminică, 28 octombrie 2012, 14:26)

    ralu83 [utilizator] i-a raspuns lui

    cu doi de i.
    Data viitoare cand faci pe desteptul asigura-te ca nu ti-o dai singur in freza.
 • +11 (13 voturi)    
  boc era mai tare... (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 17:52)

  neaos [utilizator]

  Comparativ cu anul anterior
  ƒ încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,8%;
  ƒ încasările din impozitul pe venit au crescut cu 4,4%;
  ƒ încasările din TVA au crescut cu 21,3%;
  ƒ încasările din accize au crescut cu 12,8%;
  ƒ Contribuțiile de asigurări sociale au crescut cu 9,2%.

  ASA ANUNTA BOC ACUM 1 AN.
  ACUM 1 AN CRITICATI RAPORTUL LUI. AL VOSTRU E MAI BREAZ?
  SUNTETI NISTE LICHELE SLAB DOTATE.
  SURSA:
  http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/trezorerie/revistatrimestrulIII.pdf
 • +10 (12 voturi)    
  Minte asta cu fiecare cuvintel pe care-l scoate.. (Sâmbătă, 27 octombrie 2012, 18:21)

  Alius [utilizator]

  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Blejnar a fost schimbat pe MRU...
 • +3 (3 voturi)    
  question (Duminică, 28 octombrie 2012, 10:47)

  rezis [utilizator]

  dl prim ministru este si ministru si purtator de cuvant al guvernului (cu rezolvari uimitoare in 15 minute)! In consecinta dl zaharescu e platit degeaba din bani publici....propunem ca respectivul salar sa fie donat pe altarul rectificarii bugetare...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by