In deschiderea sedintei de Guvern de sambata, Victor Ponta a facut cateva declaratii care merita analizate mai in detaliu. Astfel, potrivit primului ministru, incasarile bugetare au crescut in primele 9 luni cu 7,2% in primul rand datorita schimbarilor de la varful ANAF, investitiile au crescut cu 3%, sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate din resurse bugetare au crescut in medie cu 30,5%, iar cresterea economica a aparut imediat ce noul guvern a fost investit, scrie Cristian Orgonas pe blogul Businessday.ro.

Acum, sa lasam cifrele sa vorbeasca:

1. Incasarile bugetare: potrivit executiei bugetare aferente lunii mai, respectiv luna in care a fost investit actualul guvern, veniturile bugetare inregistrate in primele 5 luni erau cu 9,6% mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit executiei bugetare publicate in aceasta saptamana, veniturile in primele 9 luni sunt in crestere cu doar 7,2%. Daca discutam doar despre perioada iunie-septembrie, cresterea fata de anul trecut a fost de 4,4%, iar in septembrie de doar 1,4%.

Practic, daca vom considera ANAF principalul raspunzator de evolutia incasarilor bugetare, inseamna ca decapitarea “mafiei” de la ANAF a generat o scadere semnificativa a ritmului anual de crestere a acestor incasari, iar dupa cum se poate observa pe grafic, trendul inregistrat in ultimele luni nu este deloc incurajator.

2. Investitiile: in primele 5 luni, ritmul anual de crestere a cheltuielilor de capital era de 33,1%, iar acum este de -3,6%, adica o scadere fata de anul trecut. Premierul spune ca investitiile au crescut cu 3%, insa aceasta era situatia in august, nu in septembrie. Oricum, scaderea ritmului de crestere a sumelor alocate investitiilor de la +33% in primele 5 luni, la -3,6% in primele 9 luni explica in parte modul in care guvernul tine sub control deficitul bugetar.

3. Banii din fonduri europene: in primele 5 luni, ritmul anual de crestere a sumelor rambursate de catre UE era de 55,6%. In primele 9 luni, ritmul a scazut la 30,5%, ceea ce inseamna ca, in ultimele 4 luni, ritmul rambursarilor a fost mult sub media din primele 5 luni ale lui 2012.

Iar despre crestere economica ce a venit imediat dupa schimbarea guvernului nici nu mai are rost sa discutam.