Temele de discutie ale intilnirii online:
- Prioritatea Romaniei pentru exercitiul financiar 2014-2020, si despre nevoia unui sistem institutional coerent pentru absorbtia fondurilor europene.
- Despre pozitia Romaniei in raportul Doing Business facut de Banca Mondiala.
- Sugestiile mediului de afaceri pentru politica fiscala
- Ce poate face Romania pentru cresterea competitivitatii
- Prognoze economice pentru 2013: acum se fac bugetele pentru anul viitor, cum arata previziunile?
- Guvernanta corporatista a companiilor de stat
Tot pentru o intelegere mai buna a raportului permiteti-mi sa va spun ca in cadrul AmCham exista 11 comisii de lucru pe teme mari: parteneriatul public - privat, fiscalitate, infrastructura, IT, fonduri europene, educatie, sanatate etc. In cadrul acestor comisii de lucru se elaboreaza constant propuneri legislative, propuneri de masuri concrete, au loc intilniri cu factorul guvernamental de specialitate etc, iar acest raport este doar o sinteza a acestui mare volum de lucru care se desfasoara in decursul unui an in comisiile de specialitate. O buna parte din acele propuneri punctuale nu sint prezentate public sau nu fac obiectul unor conferinte de presa. Asa ca acest raport trebuie inteles doar ca o colectie atit de masuri generale, dar si de unele masuri concrete, avind in spate o multitudine de alte propuneri care au fost puse de-a lungul timpului la dispozitia administratiei.
Am vazut in raportul dvs. ca sugerati pedepse mai dure dpdv financiar pentru evazionisti/corupti. Ne puteti da exemple de tari unde acestea au avut rezultate in scaderea coruptiei?
Revenind la "nationalismul economic", unul dintre aspectele pe care noi le combatem in cadrul AmCham este tratarea diferita a investitiilor dupa provenienta geografica a investitorilor (capital strain vs. capital autohton). Interesele economice ale unui investitor intr-o piata sint aceleasi: sistem fiscal si legislativ predictibil, birocratie redusa, adresarea cu prioritatea a zonelor care afecteaza businessul (infrastructura, educatie, logistica etc).
In ultimul raport al Bancii Mondiale "Ease of Doing Business Rankings", Romania isi pastreaza acelasi loc ca anul trecut - 72 din 185 - in conditile in care tari din regiune au reusit sa-si imbunatateasca perceptia: Polonia - 19 locuri, Ucraina - 15 locuri, Mongolia - 12, Rusia - 6, chiar si Grecia si-a imbunatatit cu 11 locuri perceptia (presupunem ca pe baza aplicarii masurilor de austeritate). Dar cel mai impresionat exemplu este cel al unei tari care in urma cu 3-4 ani era in razboi si care acum a ajuns pe un aproape incredibil loc 9 in lume: Georgia.
- strategii coerente cu obiective realiste
- capacitate de negociere la nivel european
- sistem institutional coerent pentru absorbtia fondurilor
- instrumente flexibile si adecvate pentru decontarea fondurilor UE
- procesul de acreditare a sistemului de management si control
- consolidarea capacitatii administrative
- parteneriat/abordare consensuala a dezvoltarii regionale
va doresc succes
De asemenea, mentionez ca in vara, alaturi de camerele de comert bilaterale ale tarilor membre UE, Elvetia si Canada, am constituit un grup de lucru comun cu ambasadele corespondente ale acestor camere de comert la Bucuresti, incercind si pe aceasta cale crearea unui document de lucru comun pe care sa il propunem guvernului ce va rezulta dupa alegerile din decembrie.
Sint convins ca o parte din punctele adresate in Prioritati pentru Romania se vor regasi si in acest document.
Nu consider ca mai trebuie sa convingem la 22 de ani dupa Revolutie un guvern ca "fara un sector privat solid ale carei prioritati trebuie respectate, soarta intregii economii e in pericol" - este de domeniul unei evidente clare.
Sper ca dupa alegerile din decembrie sa avem un dialog concret pe masuri, prioritati si actiuni intr-o modalitate constanta si eficienta.
2. Ce parere aveti de situatia de la Tarom?
multumesc
2. Informatiile sint putine referitor la acest caz acum, nu am acces la detaliile negocierilor mandatelor membrilor CA Tarom cu Ministerul.
Cit despre controale, va rog sa cititi intregul capitol de recomandari fiscale din Raportul AmCham, in special capitolul 6, in care cerem, printre altele:
- reformarea structurilor de inspectie fiscala si audit fiscal din subordonarea ANAF prin eliminarea dublarii eforturilor in verificarea contribuabililor, precum si inconsistenta in interpretarea si aplicarea dispozitiilor fiscale
- respectarea termenelor legale pentru solutionarea cererilor de rambursare
- reducerea perioadei pentru inspectia marilor contribuabili (e adevarat, nu se refera la IMM-uri, si totusi ...) pentru a simplifica si usura procesul
Ca un raspuns generic la intrebarea dvs., pot sa va spun ca problema controalelor multiple tine mai degraba de o reformare, atit filosofica, dar si operationala, a autoritatilor competente, in sensul ajutorarii de intrare in legalitate a agentului economic, si nu de "vanare" a greselilor.
Multumesc