Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni ca anul 2015 nu este "batut in cuie" pentru aderarea Romaniei la zona euro, afirmand insa ca este important ca eforturile privind indeplinirea criteriilor de convergenta sa fie mentionate, relateaza Agerpres.

Intrebat daca este de acord cu declaratia guvernatorului Bancii Nationale privind amanarea tintei de aderare a Romaniei la euro in 2015, Ponta a afirmat ca de cele mai multe ori este de acord cu Mugur Isarescu.

"Cred ca este important sa ne mentinem mai departe eforturile pentru a indeplini criteriile de convergenta, criteriile nominale care tin de deficit si asta am respectat, care tin de inflatie si respectam, care tin de criteriile nominale, insa criteriile reale, cele care arata care este puterea de cumparare a romanilor fata de tarile din zona euro si celelalte care tin de oportunitate trebuie sa le gandim cu foarte mare atentie. Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in (n.r. zona) euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie", a spus Ponta, inainte de sedinta USL.

Trecerea la moneda euro in anul 2015 "nu mai intra in discutie", dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina, afirmase guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru New York Times, citat de Mediafax.