Presedintele francez Francois Hollande a pledat luni pentru reevaluarea unor monede asiatice, in special yuanul chinezesc, considerat mult devalorizat fata de valoarea sa reala, criticand o "concurenta neloiala", scrie AFP.

"Trebuie sa fim competitivi dar trebuie si ca toate cotatiile de schimb sa fie corecte, respectiv sa nu existe concurenta neloiala", a declarat acesta, in marja unui summit Asia-Europa (Asem) care se desfasoara in Laos, denuntand "costurile de mana de lucru" foarte reduse si slabciunea artificiala a anumitor monede.

Voci critice din Statele Unite si din alte tari dezvoltate acuza China ca mentine intentionat valoarea monedei sale nationale la un nivel redus, pentru a-si putea exporta mai usor produsele.

"O parte din tarile Asiei, si in special China, au monede care nu sunt convertibile. Trebuie sa facem astfel incat sa existe o reforma a sistemului bancar international si sa putem avea schimburi care sa fie mai echilibrate", a adaugat Hollande.

"Franta trebuie sa faca eforturi in termeni de competitivitate dar in acelasi timp Asia trebuie sa inteleaga ca trebuie sa reechilibram schimburile noastre comerciale", a precizat acesta.

Aratand din nou cu degetul spre Beijing, Hollande a adaugat: "Deficitul dintre Franta si China este de 27 de miliarde de euro pe an, respectiv aproape 40 din deficitul nostru comercial. Nu putem accepta".