Florin Georgescu va ramane unul dintre cei mai performanti ministri de Finante pentru ca are acum un buffer de 6,3 miliarde de euro, a spus marti premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

"Daca domnul Dragoi (n.r. - fostul ministru de Finante Bogdan Dragoi), si l-am laudat pentru asta, a plecat din functia de ministru cu un buffer (n.r. - rezervele financiare in valuta ale Trezoreriei) la Ministerul de Finante de 4 miliarde de euro, domnul Florin Georgescu are acum un buffer de 6,3 miliarde, asa incat, cand va pleca in decembrie din Guvern, va ramane unul din cei mai performanti ministri ai Finantelor", a declarat premierul Victor Ponta dupa inaugurarea unui nou terminal al aeroportului 'Henri Coanda'.

Rezerva financiara (buffer-ul) in valuta la sfarsitul lunii aprilie 2012 era de 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari, respectiv echivalentul a 4,9 miliarde euro. Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 60 milioane euro, potrivit MFP.

Statul roman si-a asumat fata de organismele internationale (FMI, UE si BM) constituirea unei rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa patru luni.

Buffer-ul a fost constituit in baza consultarilor comune cu aceste organisme materializate in Scrisorile suplimentare de intentie si Memorandumurile de intelegere agreate cu FMI, documente ratificate prin acte normative in conformitate cu legislatia in vigoare. Scopul declarat al elaborarii acestor documente este imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere in ceea ce priveste asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale.