ANAT propune trecerea bacsisului pe nota de plata la restaurant

de Corina Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:03 Economie | Finanţe

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) propune Ministerului Finantelor tiparirea bacsisului pe nota de plata din restaurante, informeaza Mediafax. Potrivit sursei citate, initiativa este agreata de o parte dintre proprietarii localurilor, care cred ca vor avea un control mai bun asupra veniturile restaurantului, si respinsa de altii, pe motiv ca se va incarca factura clientului.

"ANAT si FAPT cer Ministerului Finantelor legalizarea bacsisului in restaurante. Asta inseamna ca scot la alb si bacsisul chelnerului, care astfel va fi declarat si fiscalizat", a declarat agentiei Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Federatiei Asociatiilor Patronatelor din Turism (FAPT), pentru Mediafax, precizand ca restaurantele ar urma sa stabilesca nivelul "atentiei" platite chelnerilor, care trebuie sa fie undeva peste 10%, si astfel statul va colecta mai multe taxe si impozite.

"Multe restaurante vor renunta sa mai plateasca la negru chelnerii. Tinand la negru bacsisul, aceasta poveste nu ajuta nimanui", a mai declarat Corina Martin, adaugand ca in mai multe tari, printre care si SUA, bacsisul in restaurante este legalizat si fiscalizat.

Parerile sunt insa impartite in randul reprezentantilor restaurantelor, unii dintre ei considerand ca o asemenea masura ar avea consecinte negative asupra consumului, mai arata Mediafax, citand opinii ale proprietarilor de restaurante.

Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), considera si el ca pot fi gasite variante mai bune prin care sa creasca incasarile bugetare: "Inainte sa fiscalizam bacsisul, ar trebui sa incercam sa fiscalizam toate tigarile si petrolul care intra in tara. Ar trebui mai intai sa ajutam economia sa mearga atat de bine incat restaurantele sa aiba vanzari si abia apoi sa punem bacsisul chelnerilor pe nota de plata."

Simion Alb, directorul Biroului de promovare turistica a Romaniei in SUA si Canada, a declarat pentru agentia de presa citata ca se indoieste ca oferirea "unei compensatii suplimentare pentru chelneri reprezinta o ilegalitate. 'Legalizand' bacsisul, riscam sa dam un semnal gresit ca acesta este un drept, si nu o recompensa, care nu este garantata nici macar de oferirea unui serviciu exceptional. Si nici macar nu am reduce fluctuatia personalului din turism."

Simion Alb a adaugat ca in cultura multor turisti straini care viziteaza Romania (austrieci, germani, scandinavi, francezi sau japonezi), bacsisul nu este o notiune comuna si nici respectata.

"Reglementarea activitatilor de hotelarie, alimentatie publica si transport pentru turisti este oricum, in opinia mea, excesiva, si nu stimuleaza nici cresterea calitatii serviciilor, nici investitiile. In SUA si Canada oferirea unei compensatii suplimentare este foarte comuna, insa bacsisul nu este legalizat, ci doar reglementat. Angajatorul poate sa plateasca personalului care primeste bacsis un salariu inferior salariului minim federal, iar salariatii care primesc bacsis au obligatia sa plateasca taxe pentru veniturile suplimentare din bacsis", a mai spus Alb.

Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), se opune categoric introducerii bacsisului pe nota de plata precizand ca "daca il legalizeaza, il si impoziteaza si, in loc sa ia 10 lei chelnerul, va lua doar 5 lei. Aceasta masura ar lovi rau de tot in angajati si nu suntem de acord cu ea", infomeaza Mediafax.













Astra Film Festival 2017

VIDEO INTERVIU ​Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe: Timpul mediu de productie pentru un film documentar HBO este de patru ani, dar am avut si cazuri in care totul s-a intins pe o perioada de 10-14 ani

Hanka Kastelicova, producator executiv HBO Europe, discuta in cadrul unui interviu despre implicarea HBO in productia de filme documentare si numarul mic de cinematografe din Romania: "De exemplu, filmul Lumea Vazuta de Ion B., regizat de Alexandru Nanau, a primit un premiu Emmy. Am continuat cu Alexandru si am produs filmul Toto si surorile lui, film care a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarului european".
  • Intra in articol pentru a citi principalele declaratii ale lui Hanka Kastelicova

3333 vizualizari

  • -1 (9 voturi)    
    corect (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:14)

    bogdanicus [utilizator]

    Asa se intampla si in alte tari. Si mi-ar placea sa fie si la noi la fel.
    • +1 (3 voturi)    
      Exact (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:26)

      bgd [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

      In unele parti se trece direct pe bon 10%, in altele 5%...si am intalnit locuri unde erau doar "...." pe bon si ti se oferea un pix pentru a scrie suma.

      Dar pentru ca toate astea sa functioneze in Romania, trebuie sa primesti bon....si nu doar la insistentele tale.
    • -2 (2 voturi)    
      Unde mai exact? (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:46)

      Istvan13 [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

      Pentru ca in Germania, Austria, Franta, Ungaria sigur nu...
      • 0 (0 voturi)    
        gresit (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:32)

        e.u. [utilizator] i-a raspuns lui Istvan13

        cel putin in germania ai loc pe chitanta pentru tip.
    • +3 (5 voturi)    
      un hotarat NU! (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:04)

      nellino [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

      pai daca imi pun automat bacsisul pe nota de plata, cum mai am posibilitatea sa nu dau basis daca chelnerul m-a last sa astept, mi-a varsat supa, s-a ratoit la mine si putea a bautura?

      plus ca daca are cineva impresia ca dintr-un basis de 10 lei, chelnerul va vrea sa plateasca impozite si taxe, inseamna ca acel cinevaeste un naiv.
    • +2 (4 voturi)    
      o prostie (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:08)

      break_noon [utilizator] i-a raspuns lui bogdanicus

      adica cum? sa fiu obligat sa dau bacsis la cineva care nu m-a servit bine, doar ca e trecut pe nota de plata?
      atunci cind e cazul, las 10-12% bacsis
      dar daca chelnerul e acru, sau adormit, suma scade spre zero.

      daca vor sa fiscalizeze sumele alea, sunt metode, (declaratii fiscale, pfa cu norma de venit in functie de categoria restaurantului, etc)
  • +3 (7 voturi)    
    cel mai bine (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:16)

    greeneyes32 [utilizator]

    Ideea este sa nu se impuna sau reglementeze dar sa se ofere posibilitatea.
    • 0 (0 voturi)    
      Idee foarte buna, mai ales daca platesti cu card (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:55)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui greeneyes32

      Si oricum nu se poate impune, nu te poate opri nimeni sa treci 0 lei pe nota si sa-i dai bacsisul cash.
      • +1 (1 vot)    
        Gresit! (Joi, 8 noiembrie 2012, 10:00)

        qwerty srl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

        Daca ti-l pune pe bon "by default" atunci trebuie sa-l platesti! Asta e aberatia! Una e sa ai posibilitatea sa treci pe bon cat consideri (inclusiv zero!) si cu totul alta e sa ti se puna o suma "din oficiu". E adevarat ca asta se intampla in multe alte tari "civilizate", dar acolo nu prea se pune problema ca "serviciul" (nu tips-ul) a fost de proasta calitate... Din pacate, la noi tocmai bacsisul este cel care motiveaza personalul din baruri si restaurante. Ori daca tips-ul ar fi obligatoriu si, mai ales, diminuat prin taxare, care ar mai fi stimulul pentru oferirea de servicii de calitate?
    • +1 (3 voturi)    
      se ofera posibilitatea nu se impune (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:13)

      EugenC [utilizator] i-a raspuns lui greeneyes32

      platesc afara mese la restaurant cu cardul. Si POS-ul in care introduci cardul te intreaba daca vrei sa dai bacsis. Daca raspunzi da ...te intreaba cat? Daca raspunzi nu... treci la efectuarea platii.
      E simplu si normal si nu te obliga cu absolut nimic.

      Desigur adevarata miza aici este impozitarea acestor venituri nu faptul ca te obliga sau nu sa dai bacsis. Va asigur ca din acelasi motiv si chelnerii de afara prefera plata cash nu cu cardul.
  • +2 (4 voturi)    
    Ce minte bolnava (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:17)

    cmariusalin [utilizator]

    a putut scorni asa ceva??
    Probabil isi inchipuie ca toata lumea lasa bacsis gras la chelneri, asemeni lor...
    Si daca nu vreau sa las bacsis?!
  • +3 (5 voturi)    
    bacsis (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 16:32)

    d2arrow [utilizator]

    Nu poti sa ii impui unui client sa mai plateasca si bacsis pe nota de plata. Bacsisul depinde de o sumedenie de factori, cum ar fi diponibilitatea chelnerului/chelneritei, zambetul din dotare , prezenta fizica si altele.Nu o sa ma duc la un restaurant unde chelnerul stie ca oricum ia bacsis si ca atare se comporta ca un functionar scarbit ca ai avut tupeul sa il intrerupi de la cafea. Ganditi la un lucru sa zicem ca faci greseala sa mergi la marea noastra ancestrala, unde fiecare te fura de la chelner la taximetrist. Nu o sa uit niciodata cazarea mea de la mamaia la un hotel de 3 stele cand fiind cu familia mi s-a sugerat la restaurant sa impart ciorba cu fiul meu de 5 ani, refuzand sa ii dea si lui o farfurie, eu la cazare cumparand bonuri de masa de la hotel pentru 2 persoane. Atunci a fost si ultima oara cand am vizitat litoralul romanesc
  • 0 (4 voturi)    
    edurd (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:14)

    edurd [utilizator]

    bacsisul il dai daca vrei. Daca serviciile sunt de rahat nu poti fi obligat sa dai bacsis. Si sa nu se intample ca prin alte tari, unde ai pe bon 10% serviciu, dar cica ala nu e bacsisul, deci trebuie sa dai de 2 ori. Asa ca, din punctul meu de vedere, spun NU! Ce daca ramane nefiscalizat? Mare scofala.
  • 0 (0 voturi)    
    e da (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:17)

    Analfabet [utilizator]

    Sa le deduca dupa numarul de clienti, de comenzi, per unitate, per nr de angajati...si sa le impozit pe declararea "pana la 10%" cat e cultura bacsisului la noi. Nu se rezolva total, dar macar o parte va veni la ANAF.
  • +1 (3 voturi)    
    servicii (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:29)

    andimi [utilizator]

    nu as avea nimic impotriva, insa problema majora la noi tine de ... servicii! Mai precis, acestea sunt la un nivel f. slab, astfel ca legalizarea bacsisului nu le-ar imbunatati, dimpotriva, chelnerul nu si-ar mai da silinta, stiind ca oricum ii pica ceva.
  • 0 (0 voturi)    
    intr-un restaurant care se respecta ... (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:44)

    artistul000 [utilizator]

    Bacsisul este trecut pe nota doar daca soliciti acest lucru pentru a plati cu cardul ... in restul cazurilor ... il platesti sau nu ....
  • +2 (2 voturi)    
    Foarte bine, dar NUMAI daca e si aplicat bine (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 17:46)

    LiviuX [utilizator]

    Asa cum am spus, ideea e forate buna, dar numai daca va fi pusa in aplicare bine. In alte parti, asta inseamna doar o linie alba marcata "TIP" pe nota de plata, inainte de total. Acolo poti trece ce vrei, valoare, procent, si chiar 0 daca nu vrei sa lasi bacsis. Asa ca asta NU INSEAMNA ca bacsisul devine obligatoriu, si la fel inseamna si ca poti trece 0 lei acolo si sa-i dai cat vrei cash. In aceste conditii, nu vad cine s-ar putea plange. Puls ca, daca platesti cu card-ul, patronul, ca si chelnerul, stiu si cat trebui sa li se cuvina atunci cand fac monetarul. Deci patronul da bani din casa chelnerului in suma egala cu bacsisul, pentru ca el isi ia banii de la banca. Clar si simplu. Si mai ales CIVILIZAT!!
  • 0 (2 voturi)    
    taxa bacsis (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 18:31)

    Baltaretu [utilizator]

    Numai stupizenii.Sa nu cumva ca cineva ( un om care sta in picioarele pofticiosilor, flamanzilor, imbuibatilor, turistilor etc) sa primeasca un ban si sa nu stie USL Rusine magarilor.Strainii vor intelege pe bon o noua taxa: BACSIS
    ALO ! Impozitati averile impresionante ale imbuibatilor.Pot demonstra acesti bogati cate impozite si taxe,tva au platit vizavi de avere, de-a lungul vietii lor? Daca nu sa se duca la Finante sa stea la coada sa ceara certificat de atestare fiscala,certificate privind virarea,plata sumelor cuvenite statului pentru furturile legalizate tot de stat? Apropo: pentru o bruma de bani drept ajutoare de incalzire, trebuie sa ceri certficat privind plata impozitelor la zi si certificat de cate oi, masini, gaini etc are omu.Dar fiscalistii nu au evidente,?
    Extindeti taxa pe sumele cersite de cersetori sau calugari ?
  • 0 (0 voturi)    
    au dreptate (Miercuri, 7 noiembrie 2012, 18:31)

    bogdanlungu [utilizator]

    in acest sens eu propun sa bagam si comisioanele in valoarea licitatiilor.
    • 0 (0 voturi)    
      da (Joi, 8 noiembrie 2012, 14:25)

      provest [utilizator] i-a raspuns lui bogdanlungu

      Comisionul este intotdeauna prins.
      De unde crezi ca ies sumele alea de pe contracte?
  • 0 (0 voturi)    
    spaga (Joi, 8 noiembrie 2012, 10:34)

    elwis [utilizator]

    si ministrii spaga in declaratia de avere !
  • 0 (0 voturi)    
    bacsis (Joi, 8 noiembrie 2012, 15:32)

    pelica [utilizator]

    Da' n-ar fi mai bine sa DESFIINTAM bacsisul? Chiar printr-o lege...


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi