Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul intalnirii avuta la Palatul Cotroceni cu delegatia Fondului Monetar International, ca Romania trebuie sa inceapa din nou sa isi exploateze resursele si ca este nevoie sa se renunte la demagogie si mai "presus" sa fie pusa crearea locurilor de munca. La intalnirea del a Cotroceni a luat parte si ministrul de finante Florin Georgescu.

"Pe de-o parte, avem aceasta situatie despre care am discutat, referitoare la fondurile europene, pe de alta parte, avem multe posibilitati pe plan intern. Sunt multe investitii care au fost blocate din cauza demagogiei politice. Nu putem sa ne uitam la o crestere economica bazata doar pe fonduri europene - pe care trebuie sa el absorbim, pe de-o parte -, dar pe de alta parte avem resurse de cupru, aur, a caror exploatare a fost stopata acum zece ani, din cauza costurilor ridicate comparativ cu preturile de pe piata a acestor resurse. Dar acum situatia s-a schimbat total".

"Aceasta este cheia. Nu putem umple deficitul fondului de pensii pana nu crestem numarul locurilor de munca, nu putem acoperi deficitul sistemului de sanatate pana nu avem mai multe locuri de munca. Aceasta este problema - cum sa cream locuri de munca. Cum sa nu punem demagogia deasupra interesului national de a crea locuri de munca. Sunt cateva subiecte pe care dvs. le puteti analiza impreuna cu specialistii dvs. si impreuna sa prefiguram un program pe termen mediu privind cresterea economica si crearea de locuri de munca.

"Pana la urma, suntem o tara membra UE, avem obiective fixate prin agenda UE 2020, care vizeaza energia, educatia, cercetarea. Cred ca toate aceste obiective care au fost asumate de noi in interiorul UE trebuie transferate in referintele din noul acord cu FMI si UE", a declarat Basescu.

In debutul intalnirii, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a declarat la randul sau ca in acest an cresterea va fi probabil destul de scazuta, probvabvil din cauza secetei si agriculturii, si ca spera ca volatilitatea preturilor la alimente sa fie ceva temporar.

"In acest an cresterea va fi probabil destul de scazuta, probabil din cauza secetei si agriculturii. Asteptam cu nerabdare, pentru ca credem ca va fi sacazuta si in in 2013, dar odata ce agricultura se va normaliza -, deoarce stiti ca exista dificultati cu mobilizarea resurselor din agricultura care sunt o cheie pentru crestere. Credem ca se fac eforturi foarte mari si ni se pare de laudat faptul ca incercati sa va mentineti deficitul sub 3%," a afirmat de Vreijer. "Statele trebuie sa normalizeze situatia pentru anul viitor. Situatia este foarte dificila in agricultura. Credem totusi ca se va ajunge la cresterea economica."

"Asa cum stiti, sunt dificultatile in mobilizarea fondurilor europene pentru a finanta investitiile, care sunt cheia cresterii, dar mai sunt si amanarile din reformele structurale care vor frana oarecum cresterea anul viitor ", a mai apreciat oficialul FMI.

De asemenea, el a aratat ca "provocarea pentru Romania" in perioada urmatoare este sa revina la "o situatie solida" privind cresterea economica si convergenta cu restul Europei.

De Vrijer a mai spus ca discuta cu Banca Centrala pentru a vedea daca volatilitatea preturilor la alimente, principala cauza a inflatiei, este ceva temporar cauzat de seceta sau este nevoie de gasirea unor politici monetare.

Seful statului a precizat, referitori la problemele din agricultura: "Am comparat anul acest cu 2011. Este o abordare pe care il au si politicienii. Trebuie sa mentionez ca in 2011 a fost un an exceptional, in 2012 suntem in medie."

De Vrijer a mentionat ca aceasta misiune a delegatiei FMI, UE si Bancii Mondiale este una "de inceput", inaintea urmatoarelor alegeri legislative si formarii unui nou guvern, adaugand ca se vor intoarce la inceputul anului viitor pentru o noua analiza a situatiei din Romania.