Recesiunea va continua in Spania si in trimestrul IV, estimeaza banca centrala din aceasta tara. Daca previziunea se adevereste, Spania va inregistra al saselea trimestru de scadere a PIB-ului, dupa izbucnirea bulei imobiliare in 2008, scrie AFP.

"Ansamblul informatiilor disponibile indica faptul ca produsul intern brut va continua sa scada in ultimele luni ale lui 2012, cand se va inversa efectul de anticipare a cumpararilor provocat de cresterea TVA in septembrie", explica Banca Spaniei, in buletinul economic lunar, publicat miercuri.

Increderea gospodariilor si vanzarile en detail s-au redresat usor in luna octombrie, adauga banca centrala.

In ceea ce priveste vanzarile de masini, acestea au crescut luna trecuta, dupa scaderea din septembrie, cand au fost afectate de majorarea TVA, care a crescut de la 18% la 21%.

In schimb, "indicatorii cei mai recenti continua sa arate o cadere importanta, in cifre anualizate, a investitiilor in sectorul constructiilor" iar "primii indicatori privind trimestrul patru indica o anumita moderare a dinamismului sectorului turistic", care reprezinta aproximativ 10% din PIB-ul tarii.

In trimestrul trei, a patra economie a zonei euro, care a reintrat in recesiune la finele lui 2011, a inregistrat o scadere a PIB-ului de 0,3% in raport cu trimestrul precedent, deja in recul cu 0,4%.

Guvernul spaniol estimeaza o reducere a PIB-ului de 1,5% in 2012, urmata de o noua scadere, de 0,5%, in 2013.