O delegatie a Fondului Monetar International si Uniunii Europene va veni in Romania in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, acesta fiind primul test pentru guvernul de centru-stanga al lui Victor Ponta, noteaza France Presse.

"Misiunea FMI va analiza impreuna cu autoritatile romane evolutiile economice recente, proiectul de buget pe 2013, progresul in materia reformelor structurale si politicii monetare", a declarat joi reprezentantul Fondului la Bucuresti, Tonny Lybek.

FMI anuntase in noiembrie ca amana misiunea sa in Romania pana dupa alegerile legislative si formarea noului guvern, precizand ca expertii sai vor cauta obtinerea "unui acord asupra masurilor care se impun" in vederea angajamentelor Bucurestiului fata de creditorii sai.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca are in vedere incheierea unui nou acord in primavara, destinat asigurarii investitorilor si pietelor financiare de determinarea Romaniei pentru a indeplini reformele. Romania s-a angajat sa mentina sub control strict cheltuielile publice si sa restructureze sau sa privatizeze mai multe companii mari din energie sau transporturi, scrie AFP.