Premierul a anuntat luni dimineata ca bugetul va fi finalizat si trimis spre parlament miercuri seara sau joi dimineata, insa acesta nu poate fi adoptat pana nu este publicata in Monitorul Oficial modificarea statului parlamentarilor.

Potrivit lui Ponta, luni seara va fi finalizat pachetul fiscal si seara sa fie pregatit proiect, "asa incat maine sa avem sedinta speciala de guvern pentru a aproba toate masurile necesare".

Miercuri seara ar urma sa fie finalizat bugetul asigurarilor sociale.

"Multumesc colegilor parlamentari care au inteles toate restrictiile bugetare. Faptul ca nu se va mari bugetul Senatului si Camerei cu niciun leu chiar daca avem mai mult parlamentari este un semn de normalitate care va fi consimtit si prin vot," a mai spus Ponta.

In sedinta de guvern de miercuri, Ponta le-a cerut ministrilor sa se pregateasca riguros pentru intalnirea cu finantatorii internationali si sa stie ce se poate cere si ce nu in cadrul negocierilor. " De maine, cei care aveti atributii legate de scrisoarea de intentie va rog sa va pregatioti foarte bine, sa aveti argumente atunci cand cerem ceva si sa stiti care sunt lucrurile pe care nu avem cum sa le evitam si pe care trebuie sa le facem", a spus Ponta

Prioritatea absoluta este finalizarea Bugetului, a mai adaugat Ponta, iar in ceea ce priveste reformele structurale e important sa discutam cu cei de la Fond "sa nu mai avem securea 31 martie deasupra capului sa ne grabim cum ne-am grabit cu Oltchimul, sa primim un termen rezonabil poate pana in vara in asa fel incat sa facem lucrurile care tin de reforme. Pe buget, martea viitoare luam masurile necesare pentru finalizarea pachetului fiscal si a tuturor masurilor care trebuie luate inaintea sedintei de miercuri in care vom aproba bugetul".

Prima rectificare bugetara va avea loc in luna iulie si va fi una "pozitiva", care va da bani si nu va reduce bugetele, estimeaza Ponta.

Reamintim ca o delegatie a FMI a venit marti in Romania pentru a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by cu Romania.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, duminica seara, ca spera ca in prima saptamana a misiunii sa fie incheiate discutiile pe buget, astfel incat acesta sa fie trimis in Parlament.

Bugetul ar putea fi adoptat in saptamana 21-25 ianuarie in Guvern si apoi trimis in Parlament, urmand ca in februarie sa devina lege. Sunt zone diferite de discutie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Unele sunt discutii pe buget si altele pe reforme structurale. Discutiile pe buget au inceput deja cu FMI si Comisia Europeana. Saptamana trecuta au existat trei audio-conferinte cu Bruxelles-ul si Washington-ul in cadrul carora au fost puse la punct cateva principii legate de bugetul pe acest an.