Cresterea mondiala ar urma sa fie mai putin puternica decat se estima initial pentru 2013, franata de noile "slabiciuni" ale unei zone euro care se indreapta spre al doilea an consecutiv de recesiune, afirma miercuri Fondul Monetar International, citat de AFP.

"Zona euro continua sa reprezinte un risc considerabil pentru perspectivele economiei mondiale", subliniaza institutia cu sediul la Washington, intr-o actualizare a perspectivelor economice.

Fondul prevede o accelerare a cresterii in 2012 dar previne ca ea va fi "mai graduala" decat se credea initial: produsul intern brut (PIB) mondial ar urma sa creasca in 2013 cu 3,5%, respectiv 0,1 puncte mai putin decat perspectiva din octombrie, si cu 4,1% in 2014, cu conditia evitarii riscurilor "considerabile" de deteriorare.

In ciuda catorva "progrese", zona euro suscita in continuare cele mai mari ingrijorari. "Activitatea de la periferia zonei euro a fost mai slaba decat se prevedea, cu semne de recadere mai marcante" in nucleul dur din regiune, subliniaza Fondul.

Institutia si-a revizuit deci calculele: in conditiile in care prevedea pana acum o revenire timida a cresterii in acest an (+0,2%), ultima actualizare estimeaza o recesiune pentru zona euro (-0,2%), unde trei tari se afla sub asistenta financiara (Grecia, Irlanda, Portugalia), la care s-ar putea adauga si Cipru.

Previziunile pentru Franta au fost reduse de la 0,4% la 0,3%, in timp ce guvernul de la Paris mizeaza pe +0,8%. Previziunea pentru cresterea Germaniei a fost redusa cu 0,3 puncte, la +0,6%.

Intr-o singura fraza, raportul incearca sa inchida dezbaterea - care exista inclusiv in randul specialistilor FMI - legata de pericolul austeritatii din Europa. "Tarile de la periferie trebuie sa continue ajustarea" bugetara.

In privinta Statelor Unite abordarea este insa diferita. Prima economie mondiala ar trebui sa evite o reducere "excesiva" a deficitelor sale pe termen scurt, pentru a nu sufoca o crestere fragila, estimata la 2% in acest an.

In conditiile in care activitatea din tarile dezvoltate pare in berna, cresterea mondiala ar trebui sa fie din nou sustinuta de marile economii emergente. PIB-ul Chinei va creste cu 8,2%, cel al Indiei cu 5,9% iar cel al Braziliei cu 3,5%, potrivit previziunilor FMI.