Activitatea privata din zona euro a atins in ianuarie cel mai inalt nivel din ultimele 10 luni, desi continua sa se contracte, potrivit unei prime estimari a indicelui PMI publicat joi si citat de AFP.

Indicele PMI compozit s-a situat in ianuarie la 48,2, fata de nivelul de 47,2 luna precedenta, potrivit societatii Markit. Atunci cand indicele PMI depaseste 50 de puncte, activitatea creste, iar daca se situeza sub acest prag se contracta.

Indicele din ianuarie "sugereaza o incetinire a recesiunii economice in zona euro la acest inceput de an 2013", apreciaza Chris Williamson, economist la cabinetul Markit.

Acest nivel aduce chiar "speranta ca zona euro ar putea iesi din recesiune in primul semestru din 2013", afirma Martin Van Vliet, economist pentru banca olandeza ING.

Pentru Jonathan Loynes de la Capital Economics, "cifrele pun in evidenta faptul ca imbunatatirea constatata pe pietele financiare in cursul ultimelor luni incepe sa aiba efecte pozitive asupra economiei din zona euro". "Dar ar fi prematur sa concluzionam ca o relansare solida incepe", avertizeaza el.

"Semne ingrijoratoare de slabiciune persista totusi", confirma economistul Markit. "In realitate, desfiintarea de locuri de munca s-a accelerat in ianuarie, climatul de incertitudine persista asupra perspectivelor economice determinand intreprinderile sa-si limiteze costurile", subliniaza acesta.

O alta sursa de ingrijorare: situatia este foarte contrastanta in cadrul zonei euro, in special intre principalele sale economii, Germania si Franta.