Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat joi, la Davos, "preocuparea" fata de noua politica monetara a Japoniei care, sustin unii analisti, ar putea declansa un razboi international al valutelor, scrie AFP.

"Trebuie sa admit ca sunt preocupata de Japonia in acest moment", a declarat Merkel, in fata unui panel de oameni de afaceri si de responsabili politici, reuniti in cadrul celui de-al 43-lea Forum Economic Mondial (WEF).

Ea a explicat ca exista in cadrul G20, grupul celor mai puternice douazeci de economii ale planetei, "mai multa constiinta" asupra chestiunii "manipularii ratelor de schimb".

"China a reactionat foarte favorabil si a raspuns cererilor noastre cu o anumita schimbare de politica", a subliniat ea, inainte de a-si eprima ingrijorarea fata de Japonia.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, si-a exprimat si el, saptamana trecuta, preocuparea fata de politica noului guvern japonez.

Un ministru adjunct al Japoniei a negat insa joi ca guvernul sau actioneaza pentru a devaloriza yenul, respingand criticile externe legate de riscul unui razboi international al valutelor.

"Japonia nu are nicio intentie sa provoace o devalorizare competitiva a yenului", a declarat Takehiko Nakao, intr-un interviu pentru Wall Street Journal.