Sectorul financiar este "subtaxat" si trebuie sa plateasca o "parte echitabila" a crizei, a afirmat joi un purtator de cuvant al Fondului Monetar International (FMI), in momentul in care Europa pregateste o taxa asupra tranzactiilor financiare, scrie AFP.

"Sectorul financiar este subtaxat si trebuie sa plateasca o parte echitabila pentru a atenua costul crizei actuale si pentru a contribui la limitarea costurilor oricarei crize viitoare", a declarat acest purtator de cuvant, Gerry Rice, intr-o conferinta de presa sustinuta la Washington, in care si-a exprimat sprijinul pentru initiativa europeana.

"O taxa asupra tranzactiilor este o modalitate" de a realiza acest deziderat, a adaugat acesta.

11 tari europene, printre care Franta si Germania, au cazut de acord pentru introducerea unei taxe asupra tranzactiilor financiare dintre institutiile financiare (banci, societati de asigurare, hedge funds etc) si care ar putea aduce venituri intre 30 si 35 de miliarde de euro anual.

Gerry Rice a precizat ca FMI sustine de asemenea si instaurarea unei taxe asupra "activitatii financiare", nu doar asupra tranzactiilor.