Deficitul bugetului de pensii s-a ridicat la 3 miliarde de euro anul trecut, si a depasit 11 miliarde de euro in perioada 2008-2012, principalul motiv al acestui dezechilibru fiind raportul subunitar intre numarul salariatilor si cel al pensionarilor, scrie Cristian Orgonas pe blogul Businessday.ro.

Astfel, potrivit ultimelor date disponibile, in noiembrie 2012, numarul total al salariatilor era de 4.7 milioane, iar numarul pensionarilor de 5.3 milioane, de unde rezulta ca, in medie, la nivel national, fiecare salariat intretine 1,12 pensionari.

Ca de obicei insa, media la nivel national este inselatoare: in doar 7 dintre judete si in Bucuresti, numarul salariatilor este mai mare decat cel al pensionarilor, iar in 34 de judete, situatia este inversa. Mai mult, in 4 dintre judete, numarul pensionarilor este de cel putin doua ori mai mare decat numarul salariatilor, detalii in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

In Teleorman, spre exemplu, exista 127.000 de pensionari (dintre care 32.000 agricultori) si 51.000 de salariati, raportul fiind de 2.5/1. Tot in Teleorman, fondul total de pensii este cu 20% mai mare decat fondul total de salarii nete - la nivel national, fondul de salarii nete este de aproximativ doua ori mai mare decat cel de pensii.

Pe de alta parte, in Bucuresti, Ilfov si Timis, un pensionar este sustinut de 1.85, 1.72, respectiv 1.37 salariati.

O alta statistica interesanta este legata de raportul pensie medie ¬ salariu mediu brut: la nivel national, in luna noiembrie, pensia medie a reprezentat 35.8% din salariul mediu, iar extremele au fost Ilfov (25.9%), si Hunedoara (55.5%). Doar in 5 dintre judete si in Bucuresti, ponderea este sub media pe tara, iar in 36 de judete, ponderea este peste medie.