Unitatile de cult beneficiaza de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezerva bugetara, dar acest tip de finantare nu se justifica, potrivit Raportului Public al Curtii de Conturi pe anul 2011.

"De remarcat faptul ca unitatile de cult beneficiaza de sprijin constant din partea statului prin sume alocate din Fondul de rezerva bugetara. Din Notele de fundamentare nu rezulta caracterul urgent sau neprevazut al cheltuielilor aferente acestui sprijin din partea statului care sa justifice finantarea din Fondul de rezerva bugetara", se spune in documentul mentionat, citat de Agerpres.

In 2011, Fondul de rezerva bugetara a fost majorat de aproximativ zece ori fata de prevederile initiale.

Prin Legea bugetului de stat, Fondul de rezerva bugetara a fost aprobat initial in suma de 200 milioane lei, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute pe parcursul exercitiului bugetar al anului 2011. Pe parcursul executiei bugetare, Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului a fost majorat cu suma de 1,889 miliarde lei. Majorarea Fondului de rezerva s-a realizat prin anularea creditelor bugetare de la unii ordonatori de credite si alocarea catre acest fond.

Din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, de cele mai mari sume au beneficiat Ministerul Sanatatii 622,843 milioane lei, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii 581,813 milioane lei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - 150 milioane lei.

"S-a constatat ca si in anul 2011 s-a continuat practica intalnita in anii precedenti de alocare de sume importante din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prin emiterea de Hotarari de Guvern intre doua rectificari bugetare pentru actiuni care nu se dovedesc a fi urgente sau neprevazute", se mai spune in raport.