Argentina a anuntat luni inghetarea preturilor, timp de doua luni, pentru produsele vandute in supermarketuri, intr-un efort de a stopa spirala inflationista care afecteaza economia, scrie NBC News, care citeaza AP.

Inghetarea preturilor se va aplica pentru toate produsele care sunt vandute in marile lanturi de magazine, inclusiv in Walmart, Carrefour, Coto, Jumbo sau Disco. Organizatia care reprezinta comerciantii a ajuns la un acord in acest sens cu secretarul pentru comert Guillermo Moreno, a precizat agentia guvernamentala de stiri Telam.

Cetatenilor li se recomanda sa pastreze chitantele si sa reclame orice crestere de preturi observata inainte de 1 aprilie la o linie telefonica dedicata.

Sondajele de opinie arata ca argentinienii se tem cel mai mult de inflatie, in conditiile in care economistii independenti se asteapta la o rata de 30% in acest an. Guvernul a afirmat ca va incerca sa limiteze cresterea salariilor solicitata de sindicate la 20 de procente, o cifra care arata ca nici macar executivul nu crede in cifra oficiala a inflatiei, de doar 10%.

Argentina a anuntat luni si o noua metoda de calcul a inflatiei, dupa declaratia de cenzura adoptata recent de FMI, care acuza manipularea statisticilor economice, potrivit AFP.

Aceasta schimbare se va traduce printr-un "nou indice al preturilor de consum care sa inlocuiasca metodologia actuala, ce ridica asa-zise probleme FMI", declarase sambata seara ministrul Economie, Hernan Lorenzino, sur la chaine de television C5N.

Potrivit ministrului comertului, Argentina va incepe sa utilizeze noua metoda de calcul in ultimul trimestru din 2013.

FMI a sanctionat Argentina vineri emitand o "declaratie de cenzura" pentru prima oara in istoria sa. Cu aceasta decizie, Argentina risca sa-si piarda drepturile de vot in cadrul organizatiei internationale si chiar excluderea din FMI.

Institutia a decis insa sa amane sanctiunile si a acordat guvernului de la Buenos Aires termen pana in 29 septembrie pentru a se conforma.

Luna trecuta, guvernul a anuntat o inflatie de 10,8% in 2012, in timp ce un institut privat a estimat-o la 25,6%.

Argentina, care are conflicte dese cu FMI, este acuzata ca isi ascunde inflatia deoarece o cota importanta a datoriei suverane este indexata cu cresterea preturilor.

Puterea argentiniana si FMI intretin relatii tensionat de la falimentul tarii, in 2001. De atunci, numeroase guvernari au atribuit responsabilitatea dificultatilor economice ale tarii deciziilor impuse de Fond.

Guvernul a rupt relatiile cu FMI in 2006, dar a autorizat revenirea expertilor institutiei in 2010, cu obiectivul de a reforma indicele preturilor de consum.