Inflatia se va situa la sfarsitul anului 2013 in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, urmand a ajunge la aproximativ 3,5%, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca "este mai mult decat evidenta" influenta crizei politice de anul trecut si a procesului electoral asupra deprecierii cursului leului.

Acesta a afirmat, in conferinta dedicata prezentarii Raportului anual asupra inflatiei, ca "pana spre mijlocul acestui an rata anuala a inflatiei ramane in afara intervalului tintit de plus minus unu fata de 2,5%".

In schimb, pentru sfarsitul anului "avem in vedere ca inflatia va reintra in interval tintit, se va situa undeva in jur de 3,5%", a subliniat Mugur Isarescu, care a tinut sa "infirme" informatiile contrare vehiculate de o partea a presei.

"Prevedem reintrarea inflatiei spre sfarsitul acestui an in intervalul tintit", a continuat acesta, adaugand ca prgnoza BNR pentru finalul anului 2014 este de 3,2%.

El a admis insa ca exista "o arie destul de mare de incertitudine data de factori interni si externi dar, parere mea persoanala, nu este mai mare decat in anii precedenti".

Guvernatorul a precizat ca trebuie remarcat un fapt incurajator: inflatia CORE II ajustat ramane "cvasi-stagnanta".

Mugur Isarescu a remarcat si influenta crizei politice din 2012 asupra cursului de schimb. "Este mai mult decat evident faptul ca criza politica din vara cu anul electoral au avut un cuvant de spus in deprecierea cursului", a spus guvernatorul, adaugand ca evolutia leului a mers "exact invers cu evolutia cursului la celelalte monede sud-est europene" la care se raporteaza BNR.