Revizuirea delicata a previziunii oficiale de crestere a economiei franceze pentru 2013, estimata initial la 0,8%, a generat marti declaratii contradictorii in executivul francez, atat in ceea ce priveste noua cifra, cat si in ce priveste data la care va fi oficializata, scrie AFP.

Seful diplomatiei, Laurent Fabius, a fost primul care a vorbit despre reducerea acesteia, fara indoiala in jur de +0,2% sau +0,3%. "Vom fi nevoiti sa o revizuim in scadere" si "acest lucru va trebui facut in zilele urmatoare", a spus el, la postul de radio RTL. In fata unui ziarist care a vorbit despre ipoteza unui 0,2 sau 0,3%, ministrul a raspuns: "Este in jurul acestei cifre".

El nu a afirmat insa clar daca acest interval reprezinta noua previziune sau valoarea reducerii celei precedente, ceea ce ar duce previziunea de crestere in jur de 0,5-0,6%.

Numarul doi in guvern, fost premier (1984-1986) si ministru al Economiei (2000-2002), care s-a exprimat pentru a doua oara intr-o saptamana asupra unor subiecte economice, a fost imediat chemat la ordine de Ministerul Economiei, care a afirmat ca nu exista inca o cifra oficiala.

Bruxellesul isi va prezenta "previziunile vineri", iar apoi "guvernul o va face cand va transmite programul de stabilitate, la jumatatea lui aprilie", Parlamentului, a precizat Ministerul Economiei.

La Atena, unde efectueaza o vizita oficiala, presedintele francez Francois Hollande a vorbit si el despre luna martie.

"Franta este una dintre tarile care astazi, in plan economic, este intr-una dintre situatiile cel mai putin negative chiar daca suntem departe in raport cu obiectivele noastre", a spus acesta, confirmand ca Franta nu isi va atinge obiectivul de crestere de 0,8 % pentru 2013.

Noua propunere de crestere va fi stabilita "la finele lui martie impreuna cu Inaltul consiliu al Finantelor publice", a precizat presedintele Frantei.

Pentru premierul Jean-Marc Ayrault, aceste multiple declaratii nu constituie o "cacofonie". "Nu exista nicio cacofonie, voi comentati", a spus acesta, in fata ziaristilor.

In fata acestui schimb de replici, sefa patronilor francezi, Laurence Parisot, a apreciat ca Laurent Fabius este mai degraba "optimist", afirmand ca situatia economiei franceze este mult mai grava.