Cancelarul german Angela Merkel a apreciat miercuri drept "normala" o cotatie a euro intre 1,30 si 1,40 dolari, intr-un discurs sustinut miercuri in fata economistilor, la Berlin, scrie AFP.

"Cotatii ale euro cuprinse intre 1,30 si 1,40 dolari apartin normalitatii in istoria euro", a afirmat ea.

Replica sa vine dupa ce mai multe voci, in special din Franta, s-au declarat ingrijorate de un nivel prea ridicat al monedei unice, care ar penaliza exporturile europene.

"De aceasta guvernul (german) s-a angajat pentru o libera evolutie a ratelor de schimb si pentru ca toti actorii sa fie constransi sa respecte acest lucru", a adaugat ea, salutand semnalul transmis de G20 asupra acestui subiect.

"Noi, in orice caz, suntem pentru o politica activa a ratelor de schimb", a precizat Merkel.

Ratele de schimb nu trebuie sa serveasca pentru sustinerea competitivitatii intre state, dar politica monetara trebuie sa "continue sa sustina relansarea economica", declarasera sambata tarile bogate si economiile emergente din G20, in comunicatul final al reuniunii de la Moscova.

Japonia a starnit in ianuarie temeri legate de spectrul unul nou "razboi al valutelor" si reactia Germaniei, care s-a declarat preocupata de virajul brusc al Bancii Japoniei, sub presiunile noului guvern nipon.

Premierul japonez, Shinzo Abe, numit in 26 decembrie, si ministrul sau de Finante, Taro Aso, au facut presiuni asupra Bancii Japoniei pentru a pune capat celor doua fenomene negative de care sufera economia japoneza: o reducere continua a preturilor, care sufoca activitatea interna, si aprecierea yenului, care penalizeaza intreprinderile exportatoare.

Aceasta schimbare a avut ca efect reducerea sensibila a cursului yenului, alimentand temerile legate de o noua cursa de devalorizare a valutelor, pentru imbunatatirea competitivitatii.