Comisia Europeana nu exclude sa amane pentru 2014 tinta de atingere a unui deficit bugetar sub 3% pentru Franta, in anumite conditii, si va examina aceasta posibilitate in primavara, a afirmat vineri comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn, citat de AFP.

"Daca evenimente economice negative si neasteptate, cu consecinte defavorabile majore pentru finantele publice, se produc, atunci Pactul de stabilitate si crestere permite amanarea pentru 2014 a scadentei pentru aducerea deficitului sub 3%", a afirmat Rehn, intr-o conferinta de presa.

"Vom reveni asupra chestiunii in luna mai, in lumina previziunilor de primavara si dupa ce Franta va fi prezentat programele sale de stabilitate si reforma, care ar trebui sa includa un examen complet si profund al cheltuielilor publice", a adaugat acesta.

Deficitul public al Frantei va atinge in acest an 3,7% din PIB, departe de obiectivul de 3% impus de Bruxelles, si ar urma sa fie si mai mare in 2014, de 3,9%, potrivit previziunilor Comisiei Europene publicate vineri.

Comisia Europeana a invitat Franta sa continue reformele si eforturile in materie bugetara.

"Avand in vedere riscurile legate de o datorie publica care a trecut deja de pragul de 90% si provocarile de competitivitate foarte importante cu care se confrunta economica franceza, este necesar ca Franta sa continue (...) eforturile bugetare si reformele structurale pentru crestere si locuri de munca", a afirmat Rehn.

"Este de o importanta primordiala ca Franta, care este a doua economie a Zonei Euro si se afla in centrul stabilitatii intregii zone, sa aplice masuri adecvate si convingatoare in cadrul programelor de stabilitate si de reforma viitoare", a concluzionat acesta.