Franta trebuie sa renunte la programul de lucru de 35 de ore si sa majoreze varsta de pensionare, a afirmat vineri unul dintre liderii partidului conservator al cancelarului german Angela Merkel, intr-un interviu in care a calificat Franta drepte "copilul cu probleme" al Zonei Euro, scrie AFP.

"Francezii trebuie sa faca economii pentru a castiga marja de manevra. Ei trebuie, evident, sa faca reforme economice", a declarat la postul public de radio Deutschlandfunk Michael Fuchs, vicepresedinte al grupului CDU (Uniunea Crestin-Democrata) din Bundestag (camera inferioara a Parlamentului).

El a facut aceste declaratii inainte de publicarea de catre Bruxelles a previziunilor pentru 2013 care oficializeaza un derapaj al deficitului public francez dincolo de limita de 3% din Produsul Intern Brut.

Francezii "trebuie sa modifice timpul de munca. Stiti ca francezii lucreaza inca 35 de ore (pe saptamana). Acest lucru nu poate functiona cand se muncesc 42 de ore in Elvetia si 40 de ore in Germania", a avertizat acesta.

"In materie de pensii, in Franta totul este gresit. Nu poti sa iesi la pensie la 60 de ani. Acest lucru nu functioneaza. Francezii trebuie sa reflecteze", a adaugat acesta.

"Din pacate, Franta este un copil cu probleme in euro, deoarece alte tari si-au indeplinit obligatiile de o maniera mult mai intensiva, cum este Spania si Italia sub Monti", a criticat Fuchs. "Francezii au crezut ca pot scapa. Acest lucru nu functioneaza".

"Este necesar ca francezii sa intre din nou pe calea virtutii. Tot ceea ce noi am indeplinit cu agenda 2010 - (reforma sistemului social si a pietei muncii aplicate intre 2003 si 2005 de cancelarul Gerhard Schroder, nr) - francezii trebuie sa puna in practica. Sper ca Hollande a inteles asta", a adaugat acesta.