Ministrul britanic de finante George Osborne a declarat ca decizia agentiei de rating Moody's de a-i retrage tarii sale triplul A constituie o reamintire severa a poverii reprezentate de datoria britanica, relateaza AFP.

"In aceasta seara, am avut parte de o reamintire severa a problemelor datoriei cu care se confrunta tara noastra. Este de asemenea un avertisment foarte clar pentru oricine care crede ca se poate sustrage de la solutionarea acestor probleme", a subliniat Osborne, intr-un comunicat transmis vineri seara.

"Departe de a slabi determinarea noastra de a ne pune in aplicare planul de redresare, aceasta decizie o dubleaza. Vom continua punerea in aplicare a acestui plan care a redus deficitul cu un sfert si ne-a permis sa avem rate foarte scazute ale dobanzii si un numar record de locuri de munca", a mai aratat ministrul britanic.

Agentia de evaluare financiara Moody's i-a retras vineri Marii Britanii ratingul triplul A si a coborat cu o treapta nota datoriei tarii la Aa1, ca urmare a "incapacitatii" perspectivelor de crestere economica.

Osborne a admis ca Marea Britanie s-a confruntat cu "provocari imense din cauza cresterii datoriei de ani de zile".

El a adaugat ca aceasta situatie a fost agravata de "situatia economica foarte slaba din Europa".

"Nu vom intoarce spatele la problemele noastre, le vom depasi", a conchis ministrul britanic de finante.