Programul de ajutor international pentru Cipru va trebui sa includa o "supraveghere stransa a dispozitiilor impotriva spalarii banilor si pentru transparenta fiscala", au afirmat luni ministrii de Finante din Franta si Germania, intr-un apel comun, scrie AFP.

Acest program va trebui sa "permita o ajustare financiara, bugetara si structurala semnificativa", subliniaza Pierre Moscovici si Wolfgang Schauble, in comunicatul comun al celor doua ministere de Finante.

"Suntem increzatori ca viitorul guvern va accelera semnificativ ritmul reformelor in favoarea unei cresteri sustenabile si a stabilitatii bugetare si financiare", care sunt in interesul Ciprului si a Zonei Euro in ansamblu", se arata in acest comunicat.

"Salutam rezultatele alegerilor cipriote din 24 februarie, care vor permite formarea unui guvern ce va permite rapid continuarea negocierilor privind programul de asistenta financiara pentru Cipru", adauga Wolfgang Schauble si Pierre Moscovici.

Candidatul dreptei Nicos Anastasiades a castigat duminicat, cu 57,5% din voturi, al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Cipru, care este in pragul falimentului. El s-a angajat imediat sa "restaureze credibilitatea Ciprului" si sa ia "toate masurile nevesare pentru a scoate tara din criza economica".

Ministrii de Finante din Germania si Franta si-au exprimat speranta ca termenii acestui acord ar putea fi incheiati la finele lunii martie.

Un inalt oficial european a afirmat recent pentru AFP ca scadenta din martie va fi dificil de respectat. In opinia acestui oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, un acord va fi convenit in lunile urmatoare, si in orice caz inainte de iunie, data la care Ciprul va avea nevoie de injectii de capital pentru a evita intrarea in incetare de plati.