Autoritatile cipriote negociaza in aceste ore cu creditorii internationali pentru a revizui taxa asupra depozitelor babcare din aceasta tara, o masura fara precedent care a facut sa tremure pietele financiare, a anuntat o sursa europeana citata de AFP.

UPDATE 13:35 Dezbatera parlamentara a planului european de salvare a fost amanata pentru marti

"Autoritatile cipriote sunt in curs de finalizare a unei noi propuneri care ar putea fi adoptata in Parlament", limitand impactul taxei asupra micilor deponenti, a afirmat aceasta sursa.

Detaliat, ar fi vorba de introducerea a trei transe - vizand depozitele sub 100.000 de euro, intre 100.000 si 500.000 de euro si peste 500.000 de euro - si aplicarea de regimuri diferite de taxare.

Potrivit presei locale, taxarea s-ar putea reduce la 3% pentru depozitele sub 100.000 de euro si sa se majoreze la 15% peste pragul de 500.000 euro.

Votul celor 56 de deputati ciprioti privind planul de salvare european este prevazut la ora 16,00 (14,00 GMT), in timp ce sindicatele au facut un apel la proteste in fata Parlamentului.

Pe de alta, parte, Jorg Asmussen, membru german in consiliul director al Bancii Centrale Europene, a deschis luni usa pentru amendarea planului de salvare a Ciprului stabilit sambata la Bruxelles, atat timp cat finantarea sa este asigurata.

"Este programul de ajustare al guvernului cipriot, nu cel ai Troicii sau al unui alt guvern", a declarat Asmussen, intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.

"Daca presedintele cipriot vrea sa schimbe ceva la taxa privind depozitele bancare, decizia e in mainile sale", a spus acesta, adaugand insa: "Va trebui doar sa se asigure ca finantarea este intacta".

Acest lucru inseamna ca Ciprul va trebui sa asigure in alt fel contributia proprie, de circa 6 miliarde de euro.