Ministrul cipriot al Finantelor, Michalis Sarris, si-a dat demisia marti, o decizie motivata de faptul ca a ocupat pana in august 2012 functia de presedinte al Laiki, a doua banca a tarii si care va intra in faliment, in cadrul planului de salvare convenit cu troica finantatorilor internationali, scrie AFP.

Sarris a precizat ziaristilor ca a decis sa renunte la aceasta functie deoarece ancheta lansata pentru a determina cauzele crizei bancare va viza si perioada in care el conducea Laiki Bank. Demisia sa a fost acceptata de presedintele Nicos Anastasiades.

Seful puternicii Biserici ortodoxe din Cipru, Chrysostomos al II-lea, ceruse duminica demisia ministrului Finantelor si a guvernatorului bancii centrale Panicos Demetriades, acuzandu-i ca sunt vinovati de degringolada bancilor.

Acesta le-a reprosat celor doi, de asemenea, ca nu au facut nimic pentru a impiedica restructurarea sistemului bancar si care implica enorme pierderi pentru marii deponenti, printre care si Biserica Ortodoxa.

Haris Georgiades a preluat portofoliul Finantelor. Georgiades, membru al partidului de dreapta Disy, aflat la putere, era ministru al Muncii si Securitatii sociale in guvernul presedintelui Nicos Anastasiades. Fostul sau post va fi incredintat unui inalt oficial din ministerul Comertului, Zeta Emilianidou, a precizat presedintia.