In cautare de economii, guvernul socialist francez are in vedere schimbarea unui simbol national datand din anii '30, alocatiile familiale, care ar putea fi reduse pe viitor pentru familiile instarite, scrie AFP.

Stalp al politicilor familiale, alocatiile familiale sunt acordate fara nicio conditie de venituri la circa 4,7 milioane de parinti care au doi copii sau mai multi (128,57 euro pe luna pentru doi minori sub 14 ani).

Aceste alocatii au fost introduse in anii 1930 pentru a sustine o natalitate foarte redusa. Desi multi contesta aceasta legatura, Franta afiseaza cea mai mare rata de natalitate din Europa, alaturi de Irlanda (mai mult de doi copii pentru o femeie).

De mai multi ani, aceste alocatii sunt in vizorul guvernelor, care incearca sa reduca deficitul securitatii sociale. Miza actuala - desfiintarea deficitului pe latura familiala, care s-a ridicat la 2,6 miliarde de euro in 2011.

Pana acum, insa, niciun executiv nu a indraznit sa atace aceasta "bijuterie a coroanei".

"Ca cei cu cele mai mari venituri sa primeasca aceleasi alocatii, nu! Acest lucru va fi revizuit", a transat joi seara presedintele Francois Hollande, care a precizat ca reajustarile vor urmari doua principii: "nicio fiscalizare a alocatiilor" si mentinerea "universalitatii".

Marti, un organism consultativ, Inaltul consiliul pentru familie, a precizat aceasta pista propunand praguri de venit.

"In ipoteza cea mai blanda (450 milioane euro economii), prestatiile vor incepe sa se reduca pentru o familie cu doi copii care are venituri de 7.296 euro lunar (...)", precizeaza Le Monde, care a obtinut acest raport de la Inaltul consiliu.

"In ipoteza cea mai dura (1,55 miliarde economii), prestatiile se vor reduce incepand cu un prag de 3.885 euro si vor fi plafonate la 25% pentru un venit lunar de 5.866 euro", adauga cotidianul.

Opozitia de dreapta a criticat in termeni duri aceasta initiativa.

"Hollande este pe punctul de a distruge politica familiala, in momentul in care Franta afiseaza cea mai buna rata de natalitate din Europa si cea mai buna rata de profesionalizare a femeilor", a afirmat liderul deputatilor UMP, Christian Jacob, fost ministru al Familiei.