Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirma surse guvernamentale citate de Mediafax.

In cazul aplicarii taxei doar pentru bugetarii cu salarii de peste 5.000 de lei, veniturile suplimentare s-ar cifra la circa 5 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul prevazute in bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei.

Sumele obtinute la buget dintr-o astfel de taxa par nesemnificative pentru buget in comparatie cu riscurile ca angajati cu pregatire mai inalta si experienta sa plece din sistemul public, mai ales ca taxa in sine ar accentua discrepantele de venituri.

Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.

Premierul a sustinut de aceasta data ca taxa de solidaritate va fi aplicata atat angajatilor din toate institutiile publice, cat si in toate societatile la care statul este actionar unic sau majoritar.

El a apreciat ca sumele colectate din aceasta taxa ar urma sa fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.

Incepand cu luna iunie a anului trecut, premierul Ponta a declarat in repetate randuri ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu 2013 si numai pentru sectorul bugetar.

El declara si ca Guvernul USL intentioneaza sa aplice din 2013 cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.

"Asupra impactului avem cifre diferite. Eu, de exemplu, m-am gandit tot timpul ca aceasta taxa s-a referit si la cei din autoritati, agentii, companii si societati cu capital de stat", a mai afirmat Ponta marti seara, intrebat daca poate prezenta impactul bugetar al acestei masuri.

Sindicatul National al Functionarilor Publici a transmis in vara anului trecut ca taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este o initiativa guvernamentala discriminatorie si ca demersul va fi dezbatut, in vederea blocarii, prin orice mijloace legale de lupta sindicala.