Rata somajului din Grecia si-a continuat cresterea in ianuarie, pentru a atinge 27,2%, fata de 26,4% in decembrie si 21,5% cu un an in urma, afectand in special tinerii, a anuntat joi Autoritatea greaca pentru statistici (Elstat), citata de AFP.

In randul persoanelor sub 24 de ani, aproape sase tineri din zece (59,3%) nu au un loc de munca, iar in segmentul de varsta 25-34 de ani, peste o treime (34,2%).

Femeile sunt mai afectate decat barbatii, aproape o treime neavand un loc de munca (31,4%), fata de 23,9% pentru barbati.

Din decembrie 2012, numarul somerilor a crescut cu 95.709 iar in interval de un an cu 281.048.

Explozia somajului este consecinta crizei datoriei din 2010 si a politicilor de stricte de austeritate impuse de creditorii tarii, zoan euro si FMI, care au antrenat o profunda recesiune, cu un recul al PIB-ului timp de cinci ani consecutivi.

Chestiunea somajului face parte dintre subiectele abordate in discutiile dintre inspectorii troicii UE-BCE-FMI cu guvernul grec.

Grecia s-a anagajat sa reduca numarul functionarilor in schimbul ajutorului financiar iar troica insista pentru aplicarea efectiva a masurii pentru a reduce cheltuielile publice ale acestei tari supraindatorate, dar guvernul opune rezistenta, de teama exploziei somajului.