Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca va cere Uniunii Europene un "ajutor suplimentar" pentru tara sa, care se confrunta cu masuri severe impuse in cadrul unui plan de salvare al Eurogrup. Seful statului cipriot spune ca a discutat deja cu comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, inaintea reuniunii ministrilor de finante din zona euro de vineri de la Dublin, in cadrul careia ar urma sa se finalizeze planul de salvare.

"Este un fapt. Am facut acest contact, deoarece incercam sa facem cel mai bun lucru posibil in circumstantele actuale" pentru a atinge obiectivele prevazute, a spus presedintele cipriot, potrivit AFP.

El a indicat de asemenea ca le va scrie si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy: "Scrisoarea catre Barroso si Van Rompuy va sublinia necesitatea unei schimbari a politicii UE fata de Cipru, acordandu-i un ajutor suplimentare, tinand cont de dificultatile cu care ne confruntam din cauza crizei economie si a masurilor care ne-au fost impuse", le-a spus presedintele Nicos Anastasiades jurnalistilor, fara a face precizari suplimentare.

Totusi, Luc Frieden, ministrul de finante din Luxemburg, a declarat vineri, inaintea reuniunii Eurogrupului, ca Uniunea Europeana, BCE si FMI nu pot majora valoarea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru, in ciuda informatiilor care arata ca necesitatile de finantare ale Nicosiei sunt mai mari decat se estima, scrie Agerpres.

Purtatorul de cuvant al guvenului cipriot a confirmat joi ca necesitatile Ciprului in cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro. "Este un fapt ca memorandumul din noiembrie vorbea de necesitati de finantare de aproximativ 17,5 miliarde de euro. Aceasta cifra a ajuns in prezent la 23 de miliarde de euro", a declarat purtatorul de cuvant al guvenului cipriot, Christos Stylianides.

Conform acestor declaratii, Ciprul va fi nevoit sa gaseasca sase miliarde de euro in plus fata de cele sapte miliarde de euro prevazute in acordul preliminar convenit cu creditorii internationali. Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au acceptat sa sprijine Ciprul cu 10 miliarde de euro.

"Cred ca se va decide mentinerea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru la zece miliarde de euro", a afirmat Luc Frieden la Dublin, inaintea inceperii reuniunii informale a ministrilor de finante din zona euro, care vor discuta detaliile pachetului de asistenta financiara pentru Cipru.

Restructurarea bancilor din Cipru si alte masuri ar putea reduce necesitatile de finantare ale tarii, a explicat ministrul de finante luxemburghez.

Initial Ciprul trebuia sa obtina din restructurarea sectorului bancar sapte miliarde de euro dar acum ar trebui sa contribuie cu 13 miliarde de euro la pachetul de asistenta financiara, care ar urma sa coste 23 miliarde de euro.

"Cred ca in acest moment necesitatile de finantare sunt ceva mai ridicate pentru perioada 2013-2016, dar nu putem face mai mult", a afirmat Frieden.