Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca Romania a reusit sa incheie primele doua luni ale anului cu un sold pozitiv al comertului exterior, pentru prima oara dupa Revolutie.

"As vrea sa profit de onoarea pe care o am sa fie Guvernul aici si sa observ ca pe primele doua luni ale anului este pentru prima oara cand avem un sold al comertului exterior pozitiv, cred ca este prima data de la Revolutie", a spus seful statului, in cadrul ceremoniei de depunere a juramantului de catre noul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc.

In opinia sa, acest sold pozitiv vine in urma masurilor de restructurare adoptate in ultimii ani: "Cum s-a intamplat: s-au cumulat efectele in timp si reusim sa reducem deficitul de cont curent, chiar sa avem surprize ca in primele doua luni ale anului", a explicat el.

La aceste cifre pozitive se adauga si o estimare de crestere economica pentru Romania de 1,7% anul viitor, potrivit agentiei Fitch, a adaugat Traian Basescu, in opinia caruia cifra ar putea fi mult mai mare daca se reuseste imbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Dupa primele doua luni din an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un excedent de 327 milioane euro, comparativ cu un deficit de 657 milioane euro in aceeasi perioada din anul 2012, se arata intr-un comunicat remis luni de Banca Centrala. Excedentul balantei serviciilor (152 milioane euro), majorarea excedentului transferurilor curente cu 187 milioane euro si reducerea deficitului comercial (465 milioane euro) sunt principalele cauze ale acestei evolutii.