Un influent studiu semnat in 2010 de doi prestigiosi economisti si care concluziona ca o datorie mai mare de 90% din produsul intern brut al unei tari bogate este insotita in mod automat de o recesiune contine mai multe "erori grave", au anuntat recent trei oameni de stiinta din Statele Unite, citati de AFP.

"Acest studiu a fost unul dintre cele mai citate pentru a sustine ideea ca datoria publica este problema zilelor noastre. Dar autorii au comis erori grave", a declarat unui dintre acesti oameni de stiinta, Michael Ash, profesor de economie la Universitatea Amherst din Massachusetts.

Studiul controversat este opera a doi economisti de la Harvard, Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, fost economist sef la Fondul Monetar International in perioada 2001 - 2003.

In aceasta lucrare publicata in 2010, ei au concluzionat ca perioadele in care datoria publica a tarilor bogate a depasit 90% din produsul intern brut corespund, in medie, unei recesiuni de ordinul a -0,1%.

Publicata in plina criza a datoriilor din zona euro, acest studiu a fost comentat abundent si a servit drept referinta explicita pentru fostul candidat republican la functia de vicepresedinte Paul Ryan.

Studiile publicate in aceasta saptamana de trei economisti la Massachusetts au ajuns la o concluzie radical diferita: studiind aceeasi perioada, ei au estimat cresterea economica a acestor tari bogate care inregistrau o datorie mai mare de 90% din PIB la +2,2%.

"Totul a pornit de la studiile unuia dintre studentii nostri care nu ajungea la aceleasi rezultate ca Rogoff si Reinhart. Am studiat problema si am descoperit o serie de erori", a adaugat Ash.

Astfel, o eroare de cod in Excell, folosit pentru calcule, a exclus complet cinci tari (Australia, Austria, Canada, Danemarca si Belgia), potrivit blogului Institutului Roosvelt Next New Deal. Belgia, in special, a avut 26 de ani cu o rata a datoriei mai mare de 90%, dar cu o crestere medie de 2,6%. In plus, cei doi cercetatori au folosit o metoda contestata de ponderare a tarilor intre ele.

In studiul lor, cei trei profesori isi acuza colegii de la Harvard ca au procedat la o "triere a datelor" si sustin ca noile concluzii ar trebui sa conduca la o revizuire a "obiectivelor de austeritate" aparate in Europa sau in Statele Unite.

"Ar fi cu adevarat o decizie foarte gresita pentru un guvern sa utilizeze acest prag de 90%", considera Ash.

Reinhart si Rogoff au sustinut in Wall Street Journal ca rezultatele noului studiu sunt de "acelasi ordin" ca propriile lor rezultate.

Pe blogul sau, laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman a renuntat sa le mai ia apararea, considerad ca raspunsul lor este "intr-adevar foarte gresit".