Ministrii de Finante din tarile G20 au cerut vineri comunicatii internationale sa atace problema secretului bancar si sa faca din schimbul automat de informatii "regula generala" la nivel global, scrie AFP.

"Cerem tuturor jurisdictiilor (state, n.r.) sa avanseze spre schimbul automat de informatii" bancare, ceea ce echivaleaza cu ridicarea secretului bancar, se arata in comunicatul final al G20-Finante, publicat dupa reuniunea care a avut loc vineri la Washington.

In prezent, tarile care au convenit bilateral un acord fiscal dispun de informatii detaliate (nume, banca etc) pentru obtinerea datelor unei persoane suspectate de evaziune fiscala.

"Raman inca lucruri de facut pentru a ataca problema optimizarii fiscale si a evaziunii fiscale internationale, in special prin intermediul paradisurilor fiscale", au notat ministrii principalelor tari dezvoltate si economii emergente, in acest comunicat.

In ceea ce priveste starea economiei mondiale, acestia apreciaza ca "riscurile majore" au fost evitate dar relansarea ramane "inegala" la nivelul planetei, ca un ecou la temerile de fragmentare ridicate in aceasta saptamana de Fondul Monetar International.

"Actiuni suplimentare sunt necesare pentru a ajunge la o crestere puternica, durabila si echilibrata", apreciaza G20.