Premierul Victor Ponta a declarat marti, la inceputul sedintei de guvern, ca Romania nu a renuntat la adoptarea monedei unice europene, dar programul este "readaptat" la realitatile din tara noastra si din Zona Euro.

Adoptarea monedei unice "ramane un obiectiv fundamental, dar trebuie sa fim pregatiti cand vom intra in Zona Euro", a subliniat el, notand ca "daca altii nu se grabesc, trebuie sa nu ne grabim si noi".

Saptamana trecuta, agentia Mediafax anunta, citand surse oficiale, ca Guvernul va transmite Comisiei Europene (CE) un program de convergenta care nu va mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro. "Nu va mai fi o data fixa, iar programul de convergenta va include din nou o astfel de tinta atunci cand Romania va indeplini criteriile reale", au aratat sursele.

La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020.