Deficitul bugetar a urcat dupa primele trei luni la 4,19 miliarde de lei, reprezentand 0,67% din PIB, si s-a incadrat in tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 4,5 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor, citate de Mediafax.

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa doua luni cu un deficit de 2,44 miliarde de lei ( 0,39% din PIB).

Veniturile bugetare au totalizat 47,04 miliarde de lei (7,5% din PIB) la finele lunii martie si au fost cu 3% mai nari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pe categorii de venituri, incasarile din TVA au fost mai mari cu 9,5%, iar cele din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale cu 11,5% si, respectiv 3,6%, datorita cresterii veniturilor salariale ca urmare a masurilor de reintregire a salariilor bugetarilor si a majorarii salariului minim de la 1 februarie.

Accizele au crescut (+9,3%) ca urmare a majorarii accizei la motorina si a implementarii unor reforme administrative de imbunatatire a colectarii.

Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 4,8% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ca urmare a modificarii termenelor de regularizare a platilor din anul anterior si a introducerii noilor provizioane prudentiale la banci potrivit normelor contabile internationale.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate, care au urcat cu 4,7 %.

Veniturile nefiscale au avansat cu 0,5% la nivelul bugetului general consolidat, cresterea inregistrandu-se la bugetul de stat cu 12,7% si la bugetele locale cu 0,4,%, in timp ce la institutiile autofinantate s-au redus cu 1,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 51,23 miliarde lei (8,2% din PIB), au crescut in termeni nominali cu 4,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,9%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar. Cheltuielile cu bunuri si servicii au avansat cu 11,3%, odata cu accelerarea procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate.

S-au inregistrat de asemenea cresteri fata de anul 2012, in principal, la dobanzi, cu 14%, si la subventii, cu 13,9%.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 6 miliarde lei (0,96% din PIB).