Cotidianul Handelsblatt a publicat marti extrase dintr-un raport intern al ministerului german al Economiei care analizeaza in termeni prea putin flatanti situatia economica a Frantei, in plina perioada de tensiune intre Paris si Berlin, scrie AFP.

"Industria franceza pierde din ce in ce mai mult in competitivitate, delocalizare in strainatate a intreprinderilor continua", scrie in acest raport realizat de subordonatii ministrului liberal Philipp Rosler.

Documentul subliniaza "costurile muncii in crestere puternica" in Franta, potrivit Handelsblatt, in general bine informat in ceea ce priveste activitatea ministerului Economiei, care nu a dorit sa faca niciun comentariu. Cotidianul incheie cele doua pagini de analiza asupra Frantei subliniind ca "vecinul mandru" al Germaniei "ameninta sa devina omul bolnav al Europei".

Publicarea acestui raport in deschiderea cotidianului german, considerat o referinta in lumea afacerilor, vine intr-un context tensionat al relatiilor franco-germane dupa atacurile frontale ale socialistilor din Hexagon fata de politica promovata de cancelarul Angela Merkel, acuzat ca sufoca activitatea economica a Europei din motive "egoiste".

Berlinul a incercat sa minimizeze aceste critici, abtinandu-se sa reactioneze in ultima perioada. Dar presa germana si numerosi analisti au vazut in atacurile Partidului Socialist o incercare de a deturna atentia de la ritmul lent de promovare a reformelor in Franta.

In cotidianul regional Kolner Stadtanzeiger de marti, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a cerut Parisului sa accelereze ritmul. "Pozitia mea este: suntem pregatiti sa acceptam (deficitul public) pentru 2013 doar daca se fac reforme structurale. Reforme ale pietei muncii, un timp de munca prelungit, o plafonare a cresterii pensiilor, desfiintarea de posturi in sectorul publica", a spus conservatorul german.

Parisul nu va respecta nici in acest an plafonul de deficit public impus de regulile europene si spera sa obtina o prelungire din partea partenerilor europeni, promitand reforme si respectarea pactului de stabilitate anul viitor. Guvernul german a semnalat in mai multe randuri ca ar putea accepta aceasta concesie fata de cel mai important partener al sau.