Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a apreciat joi, la o zi dupa manifestatiile anti-austeritate care au avut loc in Europa de 1 Mai, ca nu exista alternativa la politica de consolidare bugetara, intr-un interviu pentru postul de televiziune public elvetian RTS, transmite AFP.

Christine LagardeFoto: FMI

Chestionata de jurnalistii televiziunii elvetiene cu privire la o alternativa la austeritate, Lagarde a raspuns: "Care este alternativa?". Potrivit ei, nu este posibil sa recurgi prea mult timp la imprumuturi, nici la "refacerea" deficitelor, nici la crearea unei politici de relansare care nu ar avea mijloacele financiare adecvate.

In opinia directoarei FMI, "consolidarea si disciplina bugetara" trebuie sa continue, dar nu neaparat in acelasi ritm pentru toate tarile, ci tinand cont de situatia fiecareia.

"Unele tari trebuie sa tina ritmul, altele pot incetini pasul", a spus ea, mentionand cazul Greciei, care a obtinut o amanare suplimentara pentru rambursarea creditelor sale.

Pentru Christine Lagarde, care participa in prezent la simpozionul de la Saint-Gall, un fel de "mini-Davos" ce reuneste decidentii internationali, in fiecare an, in cadrul universitatii din acest mic oras din nord-estul Elvetiei, este nevoie ca eforturile actuale sa fie continuate.

In acest interviu acordat televiziunii elvetiene RTS, Lagarde a adaugat ca "situatia este dificila" si ca trebuie, in acelasi timp, mentinuta "o disciplina bugetara" si "favorizate elementele de crestere", in vederea promovarii "investitiilor si a locurilor de munca".

Potrivit ei, exista in prezent "trei tipuri de viteze in lume". Tarile cele mai rapide la capitolul crestere economica sunt tarile emergente. Acestea sunt urmate de un al doilea grup de tari, care incep sa revina la crestere si din care fac parte Statele Unite, Suedia si Elvetia. Iar cel de-al treilea grup este compus din Zona Euro si Japonia, "care se chinuie sa regaseasca drumul spre crestere".

Chestionata cu privire la Germania, sefa FMI a apreciat ca aceasta tara este "in curs sa isi recolteze fructele politicii sale".