Ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, l-a acuzat sambata pe seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca a pus sub semnul intrebarii de o maniera "iresponsabila" politica de consolidare bugetara in Europa.

"Este iresponsabil cand un presedinte al Comisiei Europene pune sub semnul intrebarii politica de consolidare bugetara in tarile UE", a spus Rosler, la Nurnberg (sudul Germaniei), unde partidul sau liberal, FDP, reunit in Congres, urmeaza sa-si adopte programul, cu cinci luni inainte de alegerile legislative, scrie AFP.

Creditati cu circa 5%, liberalii ar urma sa depaseasca acest prag pentru a se mentine in Parlament, dupa alegerile din 22 septembrie.

Mai multi conservatori si liberali germani, care formeaza coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel, au criticat intervalul suplimentar acordat de catre Bruxelles Frantei pentru a-si atinge obiectivele de reducere a deficitului public.

Pentru a combate "durabil" cauzele crizei datoriei in Europa, ministrul liberal considera ca este de datoria statelor europene sa-si consolideze bugetele.

"Trebuie sa intarim cresterea. Si sa consolidam bugetele. Trebuie sa facem economii", a subliniat Rosler.

"Germania a dat exemplul bun" restului Europei in materie de economie si de consolidare bugetara, a sustinut acesta.

"Nu cheltuim mai mult. Ci mai putin", a subliniat seful liberalilor.

Rosler a reamintit ca Germania va prezenta in 2014 primul sau buget echilibrat in ultimii 40 de ani.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a aparat insa decizia Comisiei Europene de vineri prin care acorda doi ani suplimentari Frantei pentru a-si atinge obiectivele bugetare. Schauble a subliniat ca Pactul de Stabilitate autorizeaza "o anumita suplete in apllicarea regulilor".