Guvernul va majora cuantumul ajutoarelor sociale, incepand cu 1 iulie, pentru a compensa cresterea preturilor la energie, a anuntat joi premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax. El a precizat ca suma venitului minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia de sustinere a familiei va fi majorata in medie cu 30%.

Primul-ministru a facut acest anunt dupa intalnirea cu presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, la Palatul Victoria.

"Incepand cu data de 1 iulie, suntem capabili de a majora ajutoarele sociale pentru a compensa cresterea preturilor la energie. Astfel, venitul minim garantat va creste in medie cu 13%, in doua transe, iar alocatia pentru sustinerea familiei va creste in medie cu 30%. Un alt program extrem de important si in care am avut intarzieri nepermise este cel referitor la modernizarea infrastructurii sistemului de justitie. Aici avem un grad de utilizare a creditului de sub 50% si in mod sigur pentru justitia din Romania finalizarea acestui proiect va reprezenta nu doar necesitate ci si un real ajutor", a spus Ponta, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Guvernul urmareste ca beneficiile acestei cresteri economice a Romaniei sa se distribuie mult mai echitabil astfel incat de acestea sa beneficieze categoriile de populatie cele mai vulnerabile, respectiv pensionari, populatia din zonele rurale, someri, tineri, reprezentanti ai minoritatii rome, cei care au cea mai mare nevoie de a beneficia in continuare de programe de asistenta si de distribuire echitabila.

"Lucram impreuna cu Banca Mondiala la modernizarea programelor de asistenta sociala", a mai spus Ponta.

******

Potrivit cadrului legislativ in vigoare, nivelul lunar al venitului minim garantat este de:

  • 125 lei pentru persoana singura;
  • 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
  • 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
  • 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
  • 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
  • cate 31 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane.

Alocatia pentru sustinerea familieise acorda in functie de venituri si de numarul copiilor din familie, iar limita maxima de venituri pana la care se acorda aceasta este 370 lei/persoana, se precieaza pe site-ul Ministerului Muncii.

Transele de venituri in functie de care se acorda alocatia pentru sustinerea familiei si cuantumurile acestora sunt urmatoarele:

******

UPDATE 1: Venitul minim garantat creste cu 8,5% din iulie si cu 4,5% din 2014

Venitul minim garantat va fi majorat in medie cu 8,5% din luna iulie si cu diferenta pana la 4,5% de la 1 ianuarie 2014, efortul bugetar pentru aplicarea acestei cresteri si pentru majorarea alocatiei de sustinere a familiei fiind estimata pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane lei, scrie Mediafax.

Alocatia pentru sustinerea familiei va fi majorata intr-o singur transa.

Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorilor de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.

"Va avea loc un proces de liberalizare graduala a preturilor in sectorul energetic, iar cea mai eficienta metoda de protejare a consumatorului vulnerabil este aceasta majorare a sprijinului social", a declarat agentiei Mediafax ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

El a aratat ca Guvernul a discutat deja pe aceasta tema cu Fondul Monetar International.

UPDATE 2: Ministrul Muncii: Vor beneficia cateva sute de mii de persoane, efortul bugetar va fi de 160 mil lei pana la sfarsitul anului

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat joi seara, la Realitatea TV, ca masura vine in ajutorul consumatorilor vulnerabili, mentionand ca este vorba de cateva sute de mii de persoane.

"Vrem sa ajutam consumatorii vulnerabili, ca urmare a cresterii preturilor la energie si gaze. Masurile vizeaza familiile cu venituri mici. Este vorba de cateva sute de mii de persoane. Efortul bugetar in acest sens va fi in jur de 150-160 de milioane de lei pana la sfarsitul anului", a declarat Campeanu.

In luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care propune reglementarea masurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social si de alocatie pentru sustinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei, diferentiat in functie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 lei si 18 lei pentru beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei.

Conform unor estimari realizate de expertii Bancii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si a celor furnizate de Institutul National de Statistica, cresterea cheltuielilor cu energia electrica pentru categoriile vulnerabile se situeaza intre 14 lei si 20 de lei, la care se adauga o crestere medie de 3 lei a pretului la gazele naturale.